ØYA:  Her er Tavolara-øya sett fra Sardinia-kysten, verdens minste uoffisielle kongerike. Foto: Corbis / NTB Scanpix
ØYA: Her er Tavolara-øya sett fra Sardinia-kysten, verdens minste uoffisielle kongerike. Foto: Corbis / NTB ScanpixVis mer

Denne øya er verdens minste «kongerike». Kongen driver også øyas eneste restaurant

Tippoldefaren flyktet til den lille øya for å unnslippe strafferforfølgelse for flerkoneri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like sør for Sardinias berømte kyst, ligger den knøttlille øya Tavolar. Et skarpt fjell som stiger opp av havet og ei strandstripe utgjør om lag hele den fem kvadratkilometer store øya.

Det er ingen veier eller hoteller på øya, og bare elleve personer bor der på deltid. Dette er verdens minste kongerike - i alle fall ifølge BBC.

Øya har også én restaurant, og den er det ingen ringere enn kongen Antonio Bertoleoni, eller Tonino som han kalles, som driver.

- Verdens mest vanlige konge I 22 år har den 83 år gamle kong Tonino, fisker og restaurant-driver av yrke, hersket over øya - det har han gjort i shorts og sandaler, bemerker BBC.

- Jeg er trolig verdens mest vanlige konge, sier Tonino.

- Mitt eneste privelegium er gratis måltider, legger han til.

I disse dager feirer Tavolara 180-årsjubileum som kongerike. Det gjør den uoffiselle øystaten 25 år eldre enn Italia selv.

Flyktet flerkoneri-straff Historien om den lille øystaten begynner altså i 1807 da Toninos tippoldefar Guiseppe Bertoleoni bosatte seg på øya. I ei bok om øyas rike kongehistorie, blir han beskrevet som «halvt gjeter, halvt pirat».

Tippoldefaren flyktet fra straffeforfølgelse for flerkoneri etter han hadde gifta seg med to søstre.

Øya er også hjem til drøyt 100 sjeldne villgeiter, som skal ha hatt en sentral rolle i Tavolaras status som kongerike - i alle fall i nærområdet.

Fikk monarki-status av Sardinia Ifølge BBC skal kongen av Sardinia, Carlo Alberto, i 1836 ha reist til øya for å jakte på villgeit. Der møtte kongen av Sardinia oldefaren til Tonino, Paolo Bertoleoni, sønn av Guiseppe, som altså introduserte seg selv som kongen av Tavolara.

Etter å ha hatt et skikkelig etegilde med jaktbyttet, skal Carlo Alberto, kongen av Sardinia, ha utstedt et dokument som sa at øya ikke var en del av kongeriket Sardinia. Det sa også at Tavolara var et eget kongerike, ifølge BBC.

At kongeriket kanskje ikke anerkjenes offisielt i verdensamfunnet, lever Tonino, konge og restaurant-eier, godt med. Og i 1962 var trolig all rimelig tvil over da NATO, med Italias velsignelse, tok over en fjerdedel av øya.

Driver turistferje I tillegg til å fiske og drive restaraunt, kjører også Tonino og hans nevø ei ferje fra fastlandet og til øya. Om bord er det turister som har lyst til å oppleve det Tonino beskriver som et pradis.

Og han har gitt opp kampen om å offisielt bli anerkjent som konge og sin øy som kongerike.

- Det er et privelegium å bo her. Hvem trenger en krone når du har et palass?