- Denne paragrafen hører hjemme på museum

Politikere og politiet støtter forslaget om avkriminalisering av tigging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisdepartementet, med Einar Dørum i spissen, går inn for å avkriminalisering tigging.

I en pressemelding fremsetter han et ønske om å

oppheve den 105 år gamle løsgjengerloven.

Det blir understreket at politiet vil allikevel ha mulighet til å bortvise tiggere som opptrer truende og pågående. Forslaget om endre straffelovens paragraf  224 blir sendt til høring om noen uker.

Gata for alle

Byrådsleder Erling Lae støtter denne endringen.

- Jeg synes forslaget som Dørum har fremmet er fornuftig. Den nåværende betleri-paragrafen hører hjemme på museum, sier Erling Lae til Dagbladet.no.

Han synes samtidig at det er riktig at politiet fremdeles beholder muligheten til å reagere ovenfor tiggere.

LOVLIG: Justisminister Odd Einar Dørum får bred støtte for å legalisere tigging. Men det finnes forbehold.
LOVLIG: Justisminister Odd Einar Dørum får bred støtte for å legalisere tigging. Men det finnes forbehold. Vis mer

- Det skal ikke behøve å være straffbart å be om hjelp, men politiet må ha anledning til å gripe inn mot pågående, aggressiv tigging som gjør at folk ikke føler at gatene er for alle. Men det aller viktigste: politiet må ha mulighet til å gripe inn mot organisert tigging som utenlandske bander står bak. Med det nye forslaget får politiet hjemmel for dette, sier Lae.

- Det går på måten tiggingen skjer på. Noen forstyrrer ro og orden med tiggingen sin, mens andre er fredelige personer som ber om noen kroner fra forbipasserende.

Ta hensyn

Fungerende generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Kjell Erik Øye, er også svært positiv til utspillet fra Dørum.

- Jeg er enig i at tigging er en sosial utfordring, og ikke noe vi skal løse med politi og lov.

Øye har allikevel forståelse for at politiet har behov for lovgivning for å kunne stoppe kriminelle organisasjoner som profiterer på tiggingen.

- Den viktigste utfordrningen for samfunnet i forhold til dette, er allikevel at vi andre greier å møte tiggerne med respekt. Ser dem i øyne og svarer når de henvender seg til oss. For tigging er ikke noe folk gjør fordi det er veldig lukrativ eller hyggelig, men de velger det ut fra mangel på andre alternativer. Og det er nettopp de alternative vi som samfunn ikke må gi opp å skaffe dem.

Ønsker å regulere

Visepolitimester ved Oslo Politidistrikt, Roger Andresen, mener at det for tidlig å si hva slags effekt den nye lovgivningen vil få.

- Vi er i utgangspunktet positivt innstilt til dette, men vi har ikke sett ordlyden i forslaget og akkurat det kommer til å bli veldig viktig her.

Han er allikevel fornøyd med at Justisdepartementet har tatt hensynet til politiets ønske om en hjemmel i loven som åpner for bortvisning av aggressive og spesielt innpåslitne tiggere. Det går også mot innskjerping av utlendingloven.

- Bakgrunnen for denne forespørselen var utviklingen vi så på senvinteren og våren da Oslo ble regelrett oversvømt av utenlandske tiggere.

Uheldig signal

Politiet sitter på informasjon som viser at flere av disse tiggerne hadde fått hjelp i hjemmelandet for å komme seg til Norge og måtte i etterkant betale dyrt for transporten og oppholdet.

- «Trafficing in beggars» kaller vi det. Når kriminelle utnytter seg av friheten i Norge og sender fattige folk fra andre steder i verden hit for å tigge. Det er dette vi advarte Dørum mot.

Andresen tror at den massive medieoppmerksomheten, samt hyppige politikontroller av tiggernes status, førte til at mange av de utenlandske tiggerne etter hvert forsvant.

- Folk følte seg lurt. Det kom frem at det var organisert tigging satt i gang av kriminelle, så folk sluttet å gi. Vi oppfordret også heller til å gi til organisasjoner man vet man kan stole på.

Visepolitimesteren frykter allikevel at det nye lovforslaget kan virke et uheldig signal hvis Norge blir kjent som fristed for tiggere.

- For det er ingen tvil om at det er organiserte kriminelle grupper der ute som følger med på europeiske lovverk.

RESPEKT: Den viktigste utfordrningen for samfunnet i forhold til dette, er allikevel at vi andre greier å møte tiggerne med respekt. Ser dem i øyne og svarer når de henvender seg til oss. For tigging er ikke noe folk gjør fordi det er veldig lukrativ eller hyggelig, sier Kjell Erik Øye fra Kirkens Bymisjon.