Denne piggete rakkeren er i ferd med å ødelegge verdens største korallrev

Nå går Australia til krig mot sjøstjerna som herjer i Great Barrier Reef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens største rev har mistet halvparten av korallene på 27 år. Stormer og hardt vær får mesteparten av skylda, men det er en liten skapning som gjør nesten like stor skade.

En sjøstjerne som kalles tornekrone står for cirka 42 prosent av ødeleggelsene, ifølge forskere ved det nasjonale Australian Institute of Marine Science (AIMS). Les mer om den sultne stjerna her.

- Vi kan ikke stoppe stormene, men vi kan kanskje stanse sjøstjerna. Hvis vi klarer det, så vil revet ha større mulighet til å tilpasse seg utfordringene med høyere sjøtemperaturer og havforsuring, iser administrerende direktør John Gunn ved AIMS på deres nettsider.

Den plagsomme sjøstjerna skaper problemer ved at den rett og slett spiser opp korallene.

Hvis utviklingen fortsetter, kan 95 prosent av revet være uten koraller om ti år. Det ville vært katastrofalt både for lokale økosystemer og turistnæringen som årlig omsetter for milliarder av dollar.

 - Vi har alle hørt om skadene på revet opp gjennom årene. Men jeg tror rapporten som sier at 50 prosent av korallene er borte, har fått mange alarmklokker til å ringe, sa Australias miljøminister Tony Burke nylig, melder NTB.

Drepes av dykkere Australske myndigheter har nå valgt å ta opp kampen mot sjøstjernene.

For å få bukt med de aggressive bløtdyrene sendes dykkere ned på revet. De er utstyrt med et giftig kjemikalie som sprøytes inn i sjøstjernene.

- Det er arbeidskrevende, siden du må ta dem én av gangen. Men det er den mest effektive metoden vi har for å drepe store antall tornekroner, sier miljøminister Burke, ifølge NTB.

Tornekronene, som selv er utstyrt med giftige pigger, har formert seg kraftig i senere år. En viktig årsak til oppblomstringen er avrenning av næringsstoffer fra jordbruket i den australske delstaten Queensland.

Også dette problemet har myndighetene forsøkt å ta tak i. De siste fem årene har regjeringen brukt en sum tilsvarende 1,2 milliarder kroner på å hindre forurensning fra landbruket.

- Forsømt i mange år Miljøministeren innrømmer at arbeidet med å bevare Great Barrier Reef ble forsømt i mange år.

- Det er ingen tvil om at revet er blitt vanskjøttet gjennom flere tiår. Hvis ting hadde vært gjort annerledes, ville situasjonen vært mye bedre i dag, sier Burke.

I tillegg til sjøstjerner og lokal forurensning er korallrevet truet av mer langsiktige problemer. Global oppvarming får havtemperaturen til å stige, noe som svekker korallene.

Menneskeskapte utslipp av CO2, som ifølge forskere forårsaker den globale oppvarmingen, gjør også havvannet surere. Grunnen er sjøen absorberer en del av CO2-en.

Når pH-verdien i havet synker, får både skalldyr og koraller problemer med å danne skall og kalkstrukturer. Det gjør dem mer sårbare - blant annet for angrep fra sultne sjøstjerner.

(NTB/Dagbladet)

ETTER HERJINGENE: Slik ser skadene ut etter at krontorne-sjøstjerna har fått meske seg på korallene i Great Barrier Reef. Foto: REUTERS / Australian Institute of Marine Science / NTB scanpix
ETTER HERJINGENE: Slik ser skadene ut etter at krontorne-sjøstjerna har fått meske seg på korallene i Great Barrier Reef. Foto: REUTERS / Australian Institute of Marine Science / NTB scanpix Vis mer