Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne pillen bidrar til å holde liv i borgerkrigen i Syria

Svært avhengighetsskapende og benyttes angivelig av ulike krigførende parter.

UTBREDT: Smuglingen av det illegale stoffet Captagon er blitt mangedoblet i Midtøsten de siste året. Både FN og Interpol mener dette skyldes borgerkrigen i Syria, hvor stoffet både produseres - og angivelig brukes av ulike krigførende parter. Foto: Politiet i Dubai
UTBREDT: Smuglingen av det illegale stoffet Captagon er blitt mangedoblet i Midtøsten de siste året. Både FN og Interpol mener dette skyldes borgerkrigen i Syria, hvor stoffet både produseres - og angivelig brukes av ulike krigførende parter. Foto: Politiet i Dubai Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En liten, svært avhengighetsskapende amfetamin-pille ved navnet Captagon kobles til krigføringen i Syria. Det mistenkes at både soldater fra Assads hær og opprørere kriger under påvirkning av dette narkotiske stoffet, som er svært tilgjengelig i landene i Midtøsten.

Det antas at svært mye av stoffet også produseres i det borgerkrigsherjede landet og at inntekter fra smugling kanaliseres tilbake og gir gode inntekter til ulike grupperinger, skriver Washington Post.

- Mye smugling - Den kollapsede sikkerhetsstrukturen og de porøse grensene i Syria er et enormt problem, fordi det er så mange kriminelle organiserte nettverk, sier den regionale representanten for FNs program for narkotika og kriminalitet, Masood Karimipour, til Voice of America.

- Det er mye smugling av alle mulige illegale varer - våpen, narkotika, penger, mennesker. Men hva som blir produsert der og hvem som produserer det, har vi ikke oversikt over, sier Karimipour.

Allerede i 2014 skrev nyhetsbyrået Reuters at Syria er blitt en storprodusent av amfetamin, og at stoffet også brukes mye i det krigsherjede landet.

Både Reuters og den britiske avisa The Guardian henviser til at produksjonen i Bekaadalen i Libanon, som tradisjonelt har vært ett av de mest sentrale produksjonsstedene for Captagon, sank med 90 prosent fra 2011 til 2013. En av årsakene til dette skal være økt produksjon i Syria.

- Kjenner ikke smerte Reuters har snakket med kilder både i motstandsgruppene og Assads hær. Begge sider beskylder hverandre for å være dopet på Captagon, så de kan holde ut lenger uten søvn.

En betjent i narkotikapolitiet i Homs sier til nyhetsbyrået at han har sett effektene av stoffet hos soldater fra ulike opprørsgrupper som er blitt tatt inn til avhør.

- Vi kunne slå dem, og de kjente ikke smerten. Mange av dem lo mens de ble slått hardt. Vi forlot dem i 48 timer så effekten av stoffet forsvant, da ble avhørene mye lettere, sier han.

Ekstra mot Captagon er basert på det syntetiske stoffet fenethylline, som først ble produsert i daværende Vest-Tyskland på 60-tallet for å behandle hyperaktivitet, narkolepsi og depresjon. Men på 80-tallet ble det ulovlig i vestlige land, fordi det var så avhengighetsskapende.

BBC Arabic har intervjuet en tidligere kriger fra Den frie syriske hær, som sier at Captagon er som skreddersydd for krigen, fordi soldatene får overmenneskelig mot og energi.

- Lederen vår kom og sa «denne pillen gir dere energi, prøv den». Så vi tok den for første gang. Vi følte oss fysisk sterke, og hvis det kom ti personer foran deg, kunne du fange dem og drepe dem. Du er våken hele tida. Du har ingen problemer, du tenker ikke engang på å sove, du tenker ikke på å forlate kontrollpunktet. Du får mot og styrke.

- Blir ødelagt Dopet har imidlertid svært ødeleggende bivirkninger, som psykose og hjerneskade. En annen eks-kriger sier til BBC at noen tok pillen uten å vite at det var narkotika.

- Noen ble avhengige, og de vil bli ødelagt. Det er problemet, sier han.

Prins tatt i Beirut Foreign Policy publiserte en større reportasje om Captagon i går. De skriver at stoffet har vært del av det illegale markedet i Midtøsten i flere tiår, og det har særlig vært populært i Saudi-Arabia. Libanesiske Hizbollah er blant gruppene som skal ha tjent store penger på stoffet.

Også den saudiarabiske kongefamilien skal være involvert.

I oktober i år ble saudiarabiske prins Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz stanset på den internasjonale flyplassen i Beirut med 40 kofferter med Captagon og kokain, ifølge Al Jazeera.

Støtter opposisjonen Ifølge Foreign Policy, har smuglingen av Captagon blitt mangedoblet de siste åra, og både FN og Interpol mener borgerkrigen i Syria er årsaken.

I dokumentaren på BBC Arabic ble også en Captagon-produsent kjent som Abu Sous intervjuet. Han forteller at sjefen for Captagon-fabrikken hans i nærheten av Homs så krigen som en mulighet til å øke produksjonen.

- Sannheten er at vi har solgt mye, sier han til BBC.

Abu Sous er motstander av både Assad-regimet og de islamistiske grupperingene som kriger i landet. Ettersom krigen har utviklet seg, har han også fått en ny motivasjon for å produsere det narkotiske stoffet: Pengene han tjener, donerer han videre til tre ulike sekulære motstandsgrupper som deltar i krigføringen i Syria.

- I fjor tjente vi over seks millioner dollar (ca. 52 millioner kroner), eller mer. Vi har gitt et enda høyere beløp enn dette til de sekulære motstandsgruppene for å holde dem på beina, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling