Denne «pinnsvin-soppen» finnes bare på Raufoss

Nå står den i fare for å bli utryddet.

MED «SNUTE» OG PIGGER: Denne pinnsvinlignende soppen er så langt bare funnet ett eneste sted i verden: på Raufoss. Foto: Kåre Homble
MED «SNUTE» OG PIGGER: Denne pinnsvinlignende soppen er så langt bare funnet ett eneste sted i verden: på Raufoss. Foto: Kåre HombleVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var soppekspert Kåre Homble som oppdaget arten i det lille tettstedet. Det viste seg at den piggete, lille soppen ikke finnes noe annet sted i verden, enn akkurat der - på Raufoss i Oppland fylke.

Homble forteller til Dagbladet at han ble så nysgjerrig på den pinnsvinlignende soppen at han kontaktet en amerikansk mykolog (soppforsker, red.journ.).

Han var klar i sin tale.

- Han sa at den kunne publiseres som en ny art med en gang, han hadde aldri sett den før, sier Homble til Dagbladet.

- Kunne blitt bevart Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

Nå frykter Homble at soppen kommer til å dø ut, da det er tiltenkt et nytt boligområde der soppen vokser.

- Den ble funnet på kongler i slåtteenga på Raufoss, og er ikke funnet andre steder. Den kan finnes andre steder, men så langt er den ikke det - og da dør den ut når det blir gravd i området. Hadde man droppet å grave der, så hadde den kunne blitt bevart, sier han til Dagbladet.

Soppentusiast Gjermund Steen tror det er «unike vekstforhold» i myrområdene på Raufoss som gjør at soppen vokser nettopp der. Han er også bekymret for soppen.

- De har allerede hugget trærne her, og det sannsynlige er at de graver opp alt sammen. Det første huset er allerede lagt ut for salg på Finn, sier Sveen til Oppland Arbeiderblad.

«Ser ut som et pinnsvin» Ifølge avisa har også Miljøverndepartementet bekreftet at arten til mest sannsynlig er ny.

Det lille «pinnsvinet» har fått navnet «Hilberina erinaceoides» - «Hilberina» for soppslekta den tilhører, og latinske «erinaceoides», som betyr «som ser ut som et pinnsvin», ifølge lokalavisa.