Denne pistolen er printet ut, og den fungerer

Den eneste delen som ikke er printet er tennstempelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens første pistol laget med 3D-printerteknologi er blitt avfyrt i USA, skriver BBC.

Den oppsiktsvekkende, og kanskje litt skremmende, oppfinnelsen er hjertebarnet til den 25 år gamle jusstudenten Cody Wilson.

- Jeg tror mange ikke trodde at dette lot seg gjøre, sier Wilson til BBC.
Selskapet hans Defense Distributed har altså bevist at det går an.

«Krypto-anarkist» Wilson beskriver seg selv som en krypto-anarkist.

Han planlegger å offentliggjøre tegningene, slik at de som har en 3D-printer tilgjengelig kan printe sin egen - i frihetens navn.

- Det er en etterspørsel etter våpen, det er det bare. Det er stater verden over som sier at du ikke kan eie skytevåpen - og det er ikke sant lenger, sier frihetselskeren fra Texas.

ABS-plastikk Pistolen er laget av ABS-plast. Definisjonen av ABS-plast fra Store norske leksikon er som følger:

«ABS-plast, plasttype som særlig utmerker seg ved sin meget høye slagfasthet og gode overflatefinish. Platen brukes derfor til deler i tekniske apparater, biler, telefoner, støvsugere m.m.»

Den eneste delen som er av metall er tennstempelet - og selvsagt kulene.

Lovlig å produsere Wilson har fått en produksjons- og salgslisens fra ATF som styrer tillatelser til salg av alkohol, tobakk, skytevåpen og eksplosiver.

Donna Sellers fra ATF fortalte BBC at det var lovlig å printe en pistol, uten noen form for lisens, såfremt det ikke dreier seg om et automatvåpen.

Kommersialiseres produksjonen stiller det seg annerledes, og en lisens er påkrevd.

Victoria Baines fra Europols cyberkrimsenter sa at dagens kriminelle sannsynligvis ville benytte mer tradisjonelle metoder for å få tak i våpen. De følger likevel utviklingen med argusøyne.

- Med tiden, når denne teknologien blir mer brukervennlig og kostnadseffektiv er det mulig at risikoen vil øke, la hun til.

Skaper bekymring Kongressmann Steve Israel fra Conneticut etterlyste nylig et forbud mot 3D-pistoler. Grupper som jobber for innstramminger av amerikanske våpenlover har også uttrykt bekymring.

- Disse våpnene kan komme personer som ikke burde ha våpen i hende - kriminelle, psykisk syke, folk som er dømt for vold i hjemmet, eller til og med barn, sa Leah Gunn Barrett, fra New Yorkers Against Gun Violence.

Siden skytingen i på Sandy Hook i desember i fjor, der 20 barn og seks voksne ble drept, har 3835 personer blitt drept i skyteepisoder i USA, ifølge Slate.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer