Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne plakaten møtte ordføreren i hjemkommunen: - Det er hinsides

Torild Bransdal har aldri opplevd liknende i sine 17 år som ordfører.

HETSET: Dette var deler av plakaten som var hengt opp rundt omkring i Vennesla. TIl høyre et bilde av ordfører Torhild Bransdal. Hun skjønner lite av hetsen, men vil gjerne snakke med de som står bak.
HETSET: Dette var deler av plakaten som var hengt opp rundt omkring i Vennesla. TIl høyre et bilde av ordfører Torhild Bransdal. Hun skjønner lite av hetsen, men vil gjerne snakke med de som står bak. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) ble i helga sjikanert på det groveste for sitt utseende. På flere steder i bygda ble det hengt opp plakater med hets av ordføreren, skriver Fædrelandsvennen.

Tidligere mandag hadde en partifelle informert henne om en rekke plakater som er hengt opp rundt omkring i bygda. Bransdal har sittet som ordfører siden 1999, og er med det den lengstsittende kvinnelige ordføreren i landet. Hun har aldri opplevd liknende.

- Jeg har aldri sett noe liknende, og vi opplever litt av hvert, men ikke noe som det her, sier hun til Dagbladet.

Aner ikke motiv Hun varslet selv i dag Fædrelandsvennen om plakatene, fordi hun ikke aner hvem som står bak eller hvilket motiv de har for plakatene som var hengt opp flere steder.

- Jeg har ikke peiling på hva som er bakgrunnen. Det virker å være en blanding av alt, hetsing av feite mennesker, meg som person som sliter med vekta, Afrika og bistand og flyktninger. Det kan være massevis av ting, men jeg ser ikke motivet for dette. Jeg mener det er hinsides, sier Bransdal.

På plakaten står det blant annet: «Feite mennesker i Vennesla, kan dere være så snille å slutte med å være hyklere. Slutt å påstå at du bryr deg om barn som sulter i Afrika når du spiser som en gris! Spis mindre og doner pengene du sparer til reclaimkids.org».

Reclaimkids.org er en amerikansk organisasjon som hjelper barn og familier i Vest-Afrika. De sier til Fædrelandsvennen at de stiller seg uforstående til at de er blitt brukt i kampanjen.

- Jeg har ikke hørt noe fra dem som kan stå bak, men her er det åpenbart også en bistandsorganisasjon som er misbrukt.

Hun vil ikke politianmelde de som står bak plakaten, men ber de heller komme på kontoret for en prat.

- Har de noe usnakka med meg, bør de komme og prate med meg om det, sier hun.

Slitt med vekta Bransdal står fram med historien fordi hun tror åpenhet er den beste medisin mot både nett-troll og andre former for hets. Samtidig innrømmer hun at et slikt angrep er tøft.

- Jeg har slitt med vekta i mange år og vært åpen om det. Jeg skal stå godt gjennom dette, og skal heller prøve å fokusere på livet og å gjøre en god jobb i kommunen, sier hun.

17 ÅR: Torild Bransdal har sittet som Vennesla-ordfører i 17 år. Her fra KrFs landsmøte i fjor.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
17 ÅR: Torild Bransdal har sittet som Vennesla-ordfører i 17 år. Her fra KrFs landsmøte i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det alvorligste er ikke meg, men at folk kan uttale seg slik i det offentlige rom, sier hun.

Hun har foreløpig ikke opplevd stor støtte, men sier det allerede begynner å røre på seg på sosiale medier etter kveldens oppslag.

En av dem som roser henne for åpenheten er regiondirektør Jan Inge Tungesvik i KS Agder. Han sier hets og sjikane oftere og oftere er tema blant politikere.

- Vi har ikke noen undersøkelse som viser at omfanget at hets og mobbing øker mot folkevalgte på lokalt plan. Likevel er det grunn til å tro at så kan være tilfelle, sier Tungesvik til Fædrelandsvennen, som synes Bransdal fortjener honnør for å ta opp problemet.

FORSTÅR IKKE: Organisasjonen reclaimkids stiller seg uforstående til at deres navn er blitt brukt på plakaten.
FORSTÅR IKKE: Organisasjonen reclaimkids stiller seg uforstående til at deres navn er blitt brukt på plakaten. Vis mer
Hele Norges coronakart