En skjematisk oversikt over pulsarplaentsystemet PSR J1719-1438, som viser pulsaren med 5,7 ms rotasjonstid i midten. Banen til planeten er sammenlignet med størrelsen til vår egen sol (markert i gult). Illustrasjon: Swinburne Astronomy Productions, Swinburne University of Technology
En skjematisk oversikt over pulsarplaentsystemet PSR J1719-1438, som viser pulsaren med 5,7 ms rotasjonstid i midten. Banen til planeten er sammenlignet med størrelsen til vår egen sol (markert i gult). Illustrasjon: Swinburne Astronomy Productions, Swinburne University of TechnologyVis mer

Denne planeten er en eneste stor diamant

Går rundt en stjerne som snurrer rundt 10 000 ganger i minuttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere fra Australia, Tyskland, Italia, Storbritannia og USA har funnet en liten, men svært tung planet 4000 lysår unna vår egen klode.

Den nyoppdagede planeten forbløffer forskerne. Den er 60 000 km i diameter, omlag halvparten av Jupiter som er den største planeten i vårt solsystem. Men sammenlignet med gassplaneten Jupiter, har den nye planeten 20 ganger så høy tetthet.

- Planetens utvklingshistorie og den utrolige tettheten, taler for at den består av karbon. Det er altså en massiv diamant som går i bane rundt en nøytronstjerne hver andre time, sier Matthew Bailes fra Swinburne University of Technology in Melbourne til Reuters.

Måten forskerne fant den utrolige planeten var å følge pulsaren J1719-1438 med et teleskop i Australia. Forskerne fant pulsaren ved å lete ved hjelp av supercomputere i 200 000 gigabyte med data. Pulsaren sender ut stråling som forskerne klarer å fange opp. De fant videre ut at det var endringer i denne strålingen på grunn av en kraftig gravitasjon fra en usynlig planet - diamantplaneten.

Så hvordan fikk pulsaren sin usynlige tvilling? Og hvordan vet vi at den består av en eneste stor diamant? Pulsar J1719-1438 spinner fryktelig fort, 10 000 ganger i minuttet, og er dermed en millisekundpulsar. Den har en masse som er 40 prosent større enn vår egen sol, men den er bare 20 km i radius, skriver forskerne i en pressemelding.

Diamantplaneten er kjernen av en tidligere gigantisk stjerne, som så vidt unngikk å forsvinne fullstendig.

Forskerne tror at diamantplaneten skapte pulsaren J1719-1438 om til en millisekundpulsar, da den var en stjerne, ved å spinne stjernen opp i en enorm hastighet ved hjelp av sin enorme gravitasjonskraft. Resultatet er en stjerne som spinner ekstremt fort, en millisekundpulsar, med en krympet nabo som oftest er en «hvit dverg».

- Skjebnen til disse tvillingne bestemmes av massen og hvor lang tid planeten bruker rundt sola i fasen der energi overføres. Det er utrolig sjelden med millisekundpulsarer som har planetnaboer, derfor er slike «eksotiske planeter» unntaket snarere enn regelen og det krever helt spesielle forhold sier Dr. Benjamin Stappers fra University of Manchester, i pressemeldingen.

Men hvordan diamantplaneten ser ut, er fortsatt et mysterium.

- Hvordan den ser ut, kan jeg ikke en gang gjette på. Jeg tror ikke planeten er et veldig glitrende objekt, sier Stappers.

Dette radioteleskopet med en diameter på 64 meter, samlet inn dataene som avslørte millisekundpulsaren med en diamantplanet som nabo. Forskerne måtte analysere 200 000 gigabyte med data ved hjelp av supercomputere for å finne det de lette etter. Foto: Astronomy and Space Science (CASS)
Dette radioteleskopet med en diameter på 64 meter, samlet inn dataene som avslørte millisekundpulsaren med en diamantplanet som nabo. Forskerne måtte analysere 200 000 gigabyte med data ved hjelp av supercomputere for å finne det de lette etter. Foto: Astronomy and Space Science (CASS) Vis mer