Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne plata er den store forskjellen mellom Obama og Clinton

Men utfordrer Romney sliter med mye av det samme som Obama.

LESER HØYT: Barack Obama leser fra skjerm når han holder taler. Skjermen gir ofte problemer for fotografene. Enkelte ganger gjør fotografene den i stedet til et vesentlig poeng i bildet, som her, fra Obamas tale i Columbus i Ohio i august. Foto:
REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
LESER HØYT: Barack Obama leser fra skjerm når han holder taler. Skjermen gir ofte problemer for fotografene. Enkelte ganger gjør fotografene den i stedet til et vesentlig poeng i bildet, som her, fra Obamas tale i Columbus i Ohio i august. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mitt Romney har et problem. Som utfordrer i kampen om presidentvervet bør han, etter manges mening, kaste seg over det, hver gang Barack Obama avslører svakhet.

Det er bare det at Romney har mange av de samme svakhetene selv.

- Liker store linjer - Obama har nok sin styrke i å snakke i store linjer og perspektiver, sier Svein Melby, USA-kjenner og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, IFF.

Under valgkampen i 2008 merket han seg hvordan Obamas daværende demokratiske konkurrent Hillary Clinton prøvde å utnytte akkurat dette.

- Jo lenger ned i detaljene de havnet, jo større problemer fikk Obama.

- Men hva med Romney?

- Noe av det samme tror jeg man kan si om Romney, sier Melby.

- Script-styrt I måneder og år har enkelte republikanere hånet president Barack Obamas avhengighet av en såkalt «teleprompter» - en liten skjerm hvor det han skal si kommer opp mens han snakker.

- Det burde være ulovlig å lese opp fra en teleprompter. Da leser du bare opp for folk noe som andre har skrevet, sa for eksempel Rick Santorum da han ennå hang med i kampen om å bli republikanernes kandidat.

Men det hjelper ikke for Mitt Romney, som i en rekke viktige taler og senest under Republikanernes landsmøte, har brukt teleprompter.
«Det hindrer deg i å si noe du ikke mener, du får budskapet ut akkurat slik du vil», forklarte han ifølge CBS News i april i år, da Romney trodde han ikke snakket for offentligheten.

- Jeg tror nok han i likhet med Obama er rimelig script-styrt, sier Svein Melby.

Overgått av konene Under demokratenes landsmøte nylig gjorde tidligere president Bill Clinton denne stivheten hos Obama ekstra tydelig. Mens Clinton leverte en strålende tale hvor han i hvert fall halvparten av tida snakket utenfor manus, holdt Obama seg til manus.

Presidenten holdt også en tale som fikk bra karakter.

Likevel var de fleste enige om at hans kone Michelle hadde overgått ham med sin tale til landsmøte.

PRESIDENTER: Han til høyre er best til å tale uten manus. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix
PRESIDENTER: Han til høyre er best til å tale uten manus. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix Vis mer

Også Mitt Romney leverte en god tale på Republikanernes landsmøte.

Men etter manges mening måtte også han se seg «slått»av kona. Ann Romney leverte en hjertevarm tale som fikk svekket inntrykket mange har av en stiv og usjarmerende presidentkandidat.

Tipper Obama-seier Det er ei stund siden utpreget karismatiske presidenter som Ronald Reagan og John F. Kennedy. Nå får Barack Obama kritikk for å være en litt stiv og innadvendt president, til tross for sin sans for øl og hamburgere.

Men neppe stivere enn avholdsmannen og mormoneren Mitt Romney.

Så hva slags valgkamp får vi egentlig, mellom to rivaler som ikke kan matche tidligere tiders karismatiske presidenter, i hjemlandet til showbiz, hvor opptreden og framførelse har en slik enorm betydning?

FFI-forsker Svein Melby gir Romney en reell sjanse, men tror Obamas muligheter for seier er cirka 55 prosent.

- De fleste er av den oppfatning at dette er et valg mellom den politikken vi har og som vi er veldig misfornøyde med, og den politikken som førte oss dit og som vi er enda mer misfornøyd med. Da er det bedre å ta den kandidaten vi liker trynet på bedre enn den andre, sier seniorforsker Svein Melby.

BRA TALE: Presidentkandidat Mitt Romney leverte en bra tale til Republikanernes landsmøte i Tampa, men ble etter manges mening overgått av kona Ann. Foto: AP/David Goldman
BRA TALE: Presidentkandidat Mitt Romney leverte en bra tale til Republikanernes landsmøte i Tampa, men ble etter manges mening overgått av kona Ann. Foto: AP/David Goldman Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media