Denne prikken er oss

Se fem av de mest tankevekkende bildene av jorda sett fra langt, langt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sola og planetene har de seneste tiåra blitt studert med kraftige teleskoper og avanserte romsonder. Jorda er på sin side under konstant overvåkning fra hundrevis av satellitter som kretser høyt over hodene våre.

Men hvordan ville vår egen planet framstått hvis en hadde observert den fra skikkelig langt unna? Hvordan vil jorda se ut for astronauter på en framtidig Mars-base eller romferd rundt ringplaneten Saturn?

Hver dag tas det hundretusenvis av bilder av universet, både av flittige amatørastronomer med sitt stadig mer avanserte utstyr, og av profesjonelle astronomer med sine imponerende høyteknologiske instrumenter.

Vi har små laboratorier på marsoverflaten, kjempeteleskoper på jorda som kan fange strålingen fra objekter 13 milliarder lysår unna, og ikke minst tallrike ubemannede romfartøyer på langvarige oppdrag for å kartlegge planetene og deres måner på nært hold.

En sjelden gang vender astronomene kameraene på romsondene mot oss selv — ikke som del av noe forskningsprosjekt, men rett og slett for å benytte muligheten til å ta en titt på vår livbærende klode fra et utkikkspunkt langt vekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer