Denne prikken er oss

Se fem av de mest tankevekkende bildene av jorda sett fra langt, langt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola og planetene har de seneste tiåra blitt studert med kraftige teleskoper og avanserte romsonder. Jorda er på sin side under konstant overvåkning fra hundrevis av satellitter som kretser høyt over hodene våre.

Men hvordan ville vår egen planet framstått hvis en hadde observert den fra skikkelig langt unna? Hvordan vil jorda se ut for astronauter på en framtidig Mars-base eller romferd rundt ringplaneten Saturn?

Hver dag tas det hundretusenvis av bilder av universet, både av flittige amatørastronomer med sitt stadig mer avanserte utstyr, og av profesjonelle astronomer med sine imponerende høyteknologiske instrumenter.

Vi har små laboratorier på marsoverflaten, kjempeteleskoper på jorda som kan fange strålingen fra objekter 13 milliarder lysår unna, og ikke minst tallrike ubemannede romfartøyer på langvarige oppdrag for å kartlegge planetene og deres måner på nært hold.

SETT FRA SATURN: Tro det eller ei, men jorda har faktisk sneket seg med på dette spektakulære Saturn-portrettet. Den lille prikken som sees utenfor den lyssterke indre ringskiven, til venstre og litt ovenfor midten, er vår klode. Bildet ble tatt 15. september 2006 av den flittige og meget vellykkede Cassini-sonden, da sola befant seg rett bak Saturn.Observasjoner i infrarødt, synlig og ultrafiolett lys ble kombinert og kontrasten skrudd opp for å kunne studere de aller svakeste ringene. Månen kan så vidt skimtes som en svak «utposning» oppe til venstre for jorda på det forstørrede bildet. Avstanden til jorda var nesten 1,5 milliarder km på dette tidspunktet. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
EN BLEK, BLÅ PRIKK: Sonden Voyager 1 ble skutt opp i 1977 for å studere det ytre solsystem. Etter at dens primære forskningsoppdrag var fullført i 1990, bestemte NASA, på oppfordring fra den kjente amerikanske astronomen og forfatteren Carl Sagan, å snu kameraene rundt og ta bilder av planetsystemet.Et av bildene Voyager 1 sendte tilbake viste jorda som et ørlite støvfnugg over 6 milliarder km unna. (De ulike fargede stripene skyldes lys som blir spredt av kameralinsene). Sagan gav bildet tittelen «Pale Blue Dot» og bemerket at «hele menneskehetens historie har utspilt seg på denne lille pikselen, vårt eneste hjem». Lenger nede i artikkelen kan du se en video med hans egne ord om bildet. Sagans dypere tanker omkring dette i utgangspunktet lite imponerende bildet kan en lese i hans bok «Pale Blue Dot:a Vision of the Human Future in Space». Foto: NASA
JORDOPPGANG: Dette ikoniske blinkskuddet var et ikke planlagt fotografi, tatt med et håndholdt Hasselblad-kamera 24. desember 1968 av astronautene på Apollo 8 i bane rundt månen. Dette var første gang et bemannet romfartøy nådde fram til nabokloden vår.TV-seere verden over kunne denne julaften følge direktesendingen fra Apollo 8 og se unike bilder av måneoverflaten og den lille hjemplaneten og samtidig høre astronautene lese høyt fra skapelsesberetningen i Bibelen. Bildet av den blå planeten svevende i et kullsvart kosmos hadde også innvirkning på den gryende miljøbevegelsen og fikk mange til å tenke over hvilken enestående og skjør klode vi lever på. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
SER HJEMOVER: Den er ikke enkel å få øye på, men den lille prikken midt i bildet er Jorda, fotografert for første gang fra en annen planets overflate. Dette sort/hvitt-bildet ble tatt på Mars av robotbilen «Spirit»s navigasjonskamera en time før soloppgang den 7. mars 2004, 63 dager etter at det rullende laboratoriet landet på planeten. Foto: NASA/JPL/Cornell/Texas A&M
SETT FRA MARS: Det kraftige HiRISE-kameraet på sonden Mars Reconnaissance Orbiter kan ta bilder av Den røde planet med en maksimal oppløsning på utrolige 30 cm/piksel fra sin bane ca. 300 km over overflaten. Når motivet befinner seg 142 millioner km unna, som jorda er her, blir nødvendigvis detaljene betydelig færre. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

En sjelden gang vender astronomene kameraene på romsondene mot oss selv — ikke som del av noe forskningsprosjekt, men rett og slett for å benytte muligheten til å ta en titt på vår livbærende klode fra et utkikkspunkt langt vekk.

Vi har samlet inn enorme mengder bilder av planeten vår og studert den på alle mulige måter ved hjelp av satellitter som kretser i bane i mange tusen kilometers høyde. Det er imidlertid tatt få bilder av jorda på virkelig lang avstand.

Her presenteres fem tankevekkende bilder og en spektakulær og vakker videosnutt av planeten jorda, fotografert fra ulike steder i solsystemet.

Jan-Erik Ovaldsen er utdannet astronom ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo, og forfatter av blant annet boka «Himmelkalenderen 2012». Ovaldsen driver også nettstedet himmelkalenderen.com.