- Denne prisen alene kan ikke hindre videre angrep på kvinner

Nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte pressen i dag. De ber om at fredsprisen fører til handling fra det internasjonale samfunn - og håper det nå er vanskeligere å se bort når seksualisert vold blir begått.

FØLELSESLADD: Fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i ettermiddag. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix
FØLELSESLADD: Fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i ettermiddag. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det IS gjorde var ikke noen hemmelighet, sier fredsprisvinner Nadia Murad til pressen.

- De fortalte alle at de måtte drepe alle mennene, og at de kjøpte og solgte, forgrep seg på og voldtok, kvinner og jenter. Det ble brukt i propagandahensyn.

Denis Mukwege og Nadia Murad, som i år ble tildelt Nobels fredspris, møtte i dag pressen på Nobelinstituttet i Oslo. Journalister fra hele verden var til stede. Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Øst-Kongo. Han har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater, og har behandlet over 3600 voldtektsofre. Han har selv vært i livsfare som en konsekvens av sitt arbeid.

- Det er ofte kvinnene som betaler den høyeste prisen i væpnede konflikter, og vi har nå kommet til et punkt der det ikke er nok bare å snakke om det. Vi må fordømme det gjennom konkrete handlinger. I væpnede konflikter blir kvinnekroppen en slagmark, sa Mukwege.

Flere tusen ofre

Murad opplevde selv å bli bortført og misbrukt av IS sammen med sine to søstre, og hun mistet begge foreldrene og seks av sine ni brødre i folkemordet i 2014. Nå mener hun at det er viktig at de som begikk overgrepene, ikke blir drept, men stilles til ansvar slik at ofrene kan få en form for rettferdighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer