Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne prisen alene kan ikke hindre videre angrep på kvinner

Nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte pressen i dag. De ber om at fredsprisen fører til handling fra det internasjonale samfunn - og håper det nå er vanskeligere å se bort når seksualisert vold blir begått.

FØLELSESLADD: Fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i ettermiddag. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix
FØLELSESLADD: Fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i ettermiddag. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det IS gjorde var ikke noen hemmelighet, sier fredsprisvinner Nadia Murad til pressen.

- De fortalte alle at de måtte drepe alle mennene, og at de kjøpte og solgte, forgrep seg på og voldtok, kvinner og jenter. Det ble brukt i propagandahensyn.

Denis Mukwege og Nadia Murad, som i år ble tildelt Nobels fredspris, møtte i dag pressen på Nobelinstituttet i Oslo. Journalister fra hele verden var til stede. Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Øst-Kongo. Han har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater, og har behandlet over 3600 voldtektsofre. Han har selv vært i livsfare som en konsekvens av sitt arbeid.

- Det er ofte kvinnene som betaler den høyeste prisen i væpnede konflikter, og vi har nå kommet til et punkt der det ikke er nok bare å snakke om det. Vi må fordømme det gjennom konkrete handlinger. I væpnede konflikter blir kvinnekroppen en slagmark, sa Mukwege.

Flere tusen ofre

Murad opplevde selv å bli bortført og misbrukt av IS sammen med sine to søstre, og hun mistet begge foreldrene og seks av sine ni brødre i folkemordet i 2014. Nå mener hun at det er viktig at de som begikk overgrepene, ikke blir drept, men stilles til ansvar slik at ofrene kan få en form for rettferdighet.

- Det er fortsatt flere tusen kvinner som ikke er frie. Alt IS har ødelagt er ikke bygget opp igjen. Det er fortsatt en stor jobb som gjenstår - nå som det er erklært at det er begått folkemord, må det få konsekvenser, sier Murad.

- Det er ikke en eneste av IS-overgriperne som er stilt for retten. Om ikke dette blir tatt tak i nå, vil lignende handlinger bli begått av andre i framtiden, sier hun.

Mukwege blir spurt om han vil engasjere seg politisk i den mangeårige kaotiske politiske situasjonen i hjemlandet.

- Prisen er mottatt på vegne av det kongolesiske folk. Det er viktig at folk blir engasjert i det som har skjedd med prisen. Folk må fortelle det internasjonale samfunn hva som har skjedd i Kongo over tid. Det er veldig bra at Nobelkomiteen har tallfestet at seks millioner mennesker er ofre for denne krigen, og at hundretusentalls kvinner er voldtatt. Jeg kan slappe av bare når disse hundre tusener av kvinner har fått gjenopprettet sin rettferdighet, sier Mukwege.

Gir nytt søkelys

- Hvordan vil fredsprisen påvirke deres arbeid, blir de to spurt.

- Denne ene prisen alene kan ikke hindre videre angrep på kvinner. Vi trenger å få stilt overgripere for retten, sier Murad.

- Prisen er viktig. Nå følger folk over hele verden med på den jobben vi gjør. Dette søkelyset på vår virksomhet er viktig, sier Mukwege.

Han sier han håper prisen vil gjøre det vanskeligere å se vekk når seksualisert vold forekommer.

- Nå er det ingen som kan si at de ikke handlet fordi de visste hva som skjedde. Nå har det internasjonale samfunn et nytt ansvar for å handle. Prisen er ingen seier - den bør bli sett på som begynnelsen på en ny kamp mot vold mot kvinner, sier Mukwege.

Høy menneskelig kostnad

- Ser dere noen som helst grunn for håp?

- Jeg ser det for meg selv og for mitt folk, som en konsekvens av det arbeidet vi har gjort de siste årene, svarer Murad.

- I Kongo er det alltid håp. Dette er ikke en etnisk krig, en krig mellom regioner eller en religiøs krig. Men det er en krig om naturressurser. De ressursene gir håp - og nå vil folk få vite den menneskelige kostnaden ved alle maskinene vi bruker, alle datamaskinene vi bruker, at de bilene og utstyret vi bruker har en høy menneskelig pris.

De to blir spurt om hva de syntes om hverandre. Mukwege begynner:

- Jeg har et budskap til Nadia. Jeg har stor respekt for henne. Hun kjemper en nobel kamp - stillhet er det som holder krigen i gang, tabu er det som holder voldtektene i gang. Nadias kamp er ikke en kamp bare for henne, men for andre kvinner også. Voldtektsmenn fortsetter å voldta, fordi de vet at kvinnene vil holde det skjult. Jeg har den aller dypeste respekt for deg.

Murad svarer:

- Denne prisen er ikke bare til yezidi-folket, men til folket i DR Kongo. Da jeg fortalte Dr. Mukwege om hva som hadde skjedd med meg, lyttet han til meg og min historie. Jeg er takknemlig for det, og for at han i mange år har kjempet denne kampen. Dette er en vakker dag, men også en vanskelig dag, sier hun.

Appell til ungdommen

Den yngste journalisten i forsamlingen, fra Ungdomsavisa, spør: - Hvordan kan unge mennesker som meg selv hjelpe til i kampen mot seksualisert vold?

- Ungdom er det viktigste våpenet vi har. De kan kjempe mot seksualisert vold - vi vet at unge er ofre for dette, men at de også er svært dyktige til å kommunisere. Unge mennesker kan ta avstand fra dette, og hjelpe andre unge til å forstå hva som skjer via sosiale medier. Unge mennesker kan bistå i å skape en sunn maskulinitet via sosiale medier. Vi føler ofte at disse konfliktene er langt unna, og at de er noen andre kriger. Men seksualisert vold har blitt brukt som våpen i krig også i Europa. Vi må kjempe mot denne formen for vold, og en giftig form for maskulinitet. Unge mennesker kan lede an i denne kampen, dere har en stor mulighet til å skape et bedre forhold mellom kvinner og menn, sier Mukwege.

- Dere kan være med å gjøre en forskjell. Dere kan fortelle om hva som foregår, sier Murad.

- Vi hadde ikke ytringsfrihet eller mulighet til å ytre oss. Unge mennesker har mulighet til å ytre seg - i Europa, i Midtøsten, i resten av verden. Som Dr. Mukwege sier kan dere bruke nettet og sosiale medier for å hindre folk i å slutte seg til IS og utføre vold.

Til stede på pressekonferansen var også direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt og leder Berit Reiss-Andersen av Nobelkomiteen.

De to fredsprisvinnerne vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjonen tro vinke til fakkeltoget utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!