- GODT TILBUD:  Morten Ørsal Johansen i Frp mener bøndene har fått et godt tilbud fra staten.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GODT TILBUD: Morten Ørsal Johansen i Frp mener bøndene har fått et godt tilbud fra staten. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Denne protestaksjonen ødelegger for næringa

Landbrukspolitisk talsmann i Frp mener Norges Bondelag heller bør lese tilbudet i jordbruksoppgjøret en gang til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges Bondelag vil blokkere samtlige av landets ni eggpakkerier fra torsdag morgen i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret, som de mener tar midler fra mangs små familiebrukene og gir til de store.

- Dette er bøndenes måte å protestere på, og det er en måte som ødelegger for næringa. Jeg trodde de ønsket å produsere og tjene penger, men nå blokkerer de altså. Om det er en god måte å protestere på, er jeg usikker på, sier Frps landbrukspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, til Dagbladet.

Han stiller seg uforstående til at bøndene mener det var et dårlig tilbud.

- Jeg mener det var et godt tilbud, og et godt tilbud å forhandle på. Utgangspunktet er bra, og det viser en ny retning i landbrukspolitikken. De tilbakemeldingene jeg har fått fra bønder jeg har snakket med, er at dette er en endring som må til. Fortsetter vi på denne måten, har vi ikke norsk landbruk om 30 år, sier Johansen.

Den nye kursen innbærer ifølge Frp «å i større grad produsere det forbrukerne vil ha»

Bondeorganisasjonene valgte tirsdag å bryte landbruksforhandlingene fordi de mener tilbudet fra staten er altfor dårlig. Regjeringen tilbyr bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som bare er en tidel av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

Tilbudet innebar at staten skulle spare inn 250 millioner kroner på sine tilskudd til landbruket. Økningen kom ved at staten forutsatte økte priser for å kompensere statens kutt og gi et lite påslag.

- Norges Bondelag har en argumentasjon som tyder på at de umulig kan ha lest tilbudet. Det går på inntektsgrunnalget, en del nedlegging av bygder og slikt, og at det bare blir store bruk igjen. Det er ikke tilfelle. De små brukene vil fortsatt ha mulighet til å drive, endog å utvide. De bør lese tilbudet en gang til, sier han.

Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til jordbruksforhandlingene, der døra ifølge Listhaug står vidåpen.

- Departementet kan ikke foreta seg noe nå. De kan sende en proposisjon til behandling i Stortinget. Hvis de endrer å gjøre store endringer, setter det hele forhandlingsinstuttet i fare. I verste fall vil det bli borte, og tilskuddet blir langt innunder statsbudsjettet. Jeg tviler på at landbruket ønsker dette, sier Johansen.

Tidligere landbruksminister og nå senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere betegnet statens tilbud så dårlig at han regnet med at det ville gå mot brudd.

- Dette er et minusoppgjør fra staten, fordi de skal bruke mindre penger på å sikre norsk matproduksjon enn vi har gjort i år. Hadde jeg som statsråd gjort det, så hadde det blitt brudd, ramaskrik og bråk fra første sekund, sa Vedum til NRK da tilbudet ble kjent.