Denne raketten kan ende med rumpa først

- Det vil bli et veldig fint krasj, sier rakett-Madsen, som ønsker å bli første amatør i verdensrommet.

VENTER: Entusiastene bak verdens første amatøroppskyting til verdensrommet gjør klar for testoppskyting. Foto: EPA
VENTER: Entusiastene bak verdens første amatøroppskyting til verdensrommet gjør klar for testoppskyting. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De glade danskene Peter Madsen og Kristian von Bengtson planlegger verdens første bemannede amatørtur i rommet.

For ikke å være helt dumdristige skal det imidlertid gjennomføres en testflyging - raketten Heat-1X-Tycho Brahe skal 30 km opp i lufta med en dummy ombord. 30 km er forøvrig ikke opp i verdensrommet, den endelige flygningen med Peter Madsen skal opp 100-140 km.

- Enten krasjer vi, eller så flyr vi supersonisk. Det kan også hende vi må avbryte og dra hjem, fordi været aldri ble godt nok, sier Peter Madsen til Politiken.

- Flott krasj Tre alternativer for forsøket i morgen altså, gutta har fram til 17. september å få raketten i været, men på hjemmesiden sin regner de det som sannsynlig at de får testraketten opp i morgen.

Hvis det først skal gå galt, ønsker Madsen at det virkelig skal smelle.

- Det er utrolig mange ting som kan få oss til å krasje. Det mest sannsynlige er at raketten ender opp med å fly med bakenden først når farta senkes.

- Men det ville også vært et flott krasj. Det eneste som skjer er at vi krasjer raketten, så får vi bare bygge større finner for å få den mer stabil neste gang, sier Madsen.

Hårfønere til 80 kr Det verst tenkelige scenariet er altså ikke at raketten brenner opp eller krasjer på spektakulært vis. Det verste ville være et lite puff og røyk, uten at raketten letter i det hele tatt.

Drivstoffet raketten går på er flytende oksygen som holder minus 180 grader, hvis ventilen fryser til og tennsatsen ikke får tak, vil det bli en stor nedtur.

- Da vil det bare bli en liten grå røyksky, så er showet slutt. Et veldig dårlig krasj, sier Madsen, som opplyser at hårtørrere til 80 kroner stykket skal sikre at noe slikt ikke skjer.

Hvis alt går etter planen kommer raketten seg opp til 30 km høyde, for så å stupe ned igjen og lande i havet. Fallskjermer skal sikre en myk landing.

Feiring blir det uansett på de to romfartsentusiastene.

- Når vi har sett 175 000 hestekrefter føre raketten opp i lufta, kan vi tenne seierssigaren, sier Peter Madsen.

PS! Les mer om Copenhagen Suborbitals på deres hjemmeside.

ENTUSIASTER: Målet er at Peter Madsen (venstre) skal skytes opp i verdensrommet. Her prøvesitter Kristian von Bengtson den hjemmelagde raketten. I morgen er det klart for en testoppskyting. Foto: Copenhagen Suborbitals
ENTUSIASTER: Målet er at Peter Madsen (venstre) skal skytes opp i verdensrommet. Her prøvesitter Kristian von Bengtson den hjemmelagde raketten. I morgen er det klart for en testoppskyting. Foto: Copenhagen Suborbitals Vis mer