Denne raneren kan bli avslørt

Denne raneren, som politiet mener er hovedmannen bak ranet i Stavanger, kan bli avslørt på grunn av kroppsbygningen og ganglaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Overvåkingsbilder fra de dramatiske minuttene inne i lokalene til Norsk Kontantservice viser at en av ranerne er lavere enn de andre vi ser på bildene. Det er også mulig å se deler av ansiktet hans, ettersom han verken har alpinbriller eller heldekkende finlandshette som de andre ranerne.

Dessuten har han en kroppsfasong som skiller seg ut. Overvåkingsbildene viser at han trolig er litt overvektig. Bildene tyder også på at han driver med kroppsbygging: Selv om han har på seg skuddsikker vest, skiller han seg nemlig ut med en spesiell gange der armene står litt ut fra kroppen når han går. Han har også et automatvåpen med seg, men han legger det vekk etter hvert.

Politiet har grunn til å tro at denne raneren er hovedmannen.

Bilde for bilde

Etterforskerne i Stavanger har nå et eget videoprosjekt der også etterforskere fra Oslo politidistrikt nå deltar i den omfattende granskningen av overvåkingsbildene. Ekspertene tar for seg bilde for bilde, og sammenlikner ranet i Stavanger med minst tre andre kommandoran de siste åra.

Politiet mener at noen av dem som fikk med seg flere titalls millioner kroner fra Stavanger, også deltok i andre ran.

Raneren som skiller seg ut blir nå gjenstand for omfattende etterforskning. Også under ranet mot DNBs tellesentral i Oslo i 2000 skal det ha vært en av ranerne som, ifølge overvåkingsbildene, skilte seg ut med en litt spesiell kroppsbygning. Etter det Dagbladet får opplyst, kan denne raneren også ha blitt gjenkjent på overvåkingsbilder fra andre ran på grunn av sin kroppsbygning.

Kan kjennes igjen

Etterforskere med kunnskap om utseende på personer i ransmiljøet på Østlandet, er med på å granske overvåkingsbildene.

Det kan være mulig for disse polititjenestemennene å kjenne igjen flere av ranerne på grunn av deres kroppsbygning, ganglag eller væremåte.

- Bevegelsesmønster, kroppsfasong og hodefasong bør en kunne kjenne igjen ved hjelp av disse bildene. Politi som er her fra andre distrikt vil se på bildene for å se om de kjenner igjen kriminelle fra sin region, sier en kilde i politiet til Dagbladet.

Tynne finlandshetter

Kilder med god kjennskap til ransmiljøet sier at det er merkelig at den ene raneren er dårlig maskert.

- Du kan se nesebeinet og deler av øyepartiet. Dessuten risikerer man å bli blindet av støv eller glass når man skal bryte seg inn hvis man ikke har på seg briller, sier en kilde.

Kilden stusser også over at ranerne ikke bærer tykkere finlandshetter.

- Det må være mulig for politiet å trekke ut fasongen på ørene, kjevebeinet og hakepartiet når ranerne har så tynne hetter.

- Dette ranet har gått mer på ren brutalitet enn på drill og militær presisjon. Jeg har vanskelig for å se at disse mennene nødvendigvis har krigserfaring, som mediene har spekulert på, sier den sentralt plasserte kilden.

Etter det Dagbladet får opplyst, brukes de hvite armbindene fordi ranerne skal kunne kjenne igjen sine «egne» dersom politimenn med liknende dresser skulle komme tett innpå ranslaget.

Høydemåling

Det er et omfattende videoarbeid etterforskerne nå er i gang med. Dagbladet får opplyst at moderne teknologi gjør det mulig å avsløre en rekke detaljer om ranerne:


  • I banken skal det i utgangspunktet være noe som man vet høyden på.
Dermed kan etterforskerne sitte med ganske eksakt høyde på flere av ranerne. Dessuten er det mulig å estimere for eksempel armlengde og bredde og beinlengde.


  • Med moderne bildebehandling er det også mulig å manipulere bilder.
Ekspertene kan fjerne finlandshetta og legge på hud. På den måten kan de få et godt inntrykk av ansiktsfasong og trolig ansiktstrekk.

Kartlegger miljøet

Politiinspektør Bjørn Andersen vil ikke kommentere hvilke uoppklarte ran etterforskerne gransker opp mot NOKAS-ranet.

Denne uka ble det startet et eget etterforskningsprosjekt i Oslo, der Kripos, Rogaland og Oslo politidistrikt og Catch deltar. Formålet er å kartlegge det brutale ransmiljøet som har sin base på det sentrale Østlandet.

- Jeg vil ikke si noe om konkrete etterforskningsskritt. Men hva som har skjedd tidligere i historien, er aldri uinteressant, sier Andersen.

UTEN BRILLER: Raneren inne i lokalene til Norsk Kontantservice skiller seg ut. Han har ikke alpinbriller eller heldekkende finlandshette. Overvåkingsbildene viser at han trolig er litt overvektig. Politiets videogranskere har håp om å identifisere raneren, som trolig er hovedmannen.