Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne redninga er en av grunnene til opptøyer, uro og EU-sinne i Ukraina

Presidenten raste mot John Terrys inngripen i nyttårstale.

OVER STREKEN: Her kaster John Terry seg fram og får beinet ballen unna. Men reprisene viste at ballen var over streken. Foto: AP / NTB scanpix
OVER STREKEN: Her kaster John Terry seg fram og får beinet ballen unna. Men reprisene viste at ballen var over streken. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i slutten av november at Ukraina trakk seg fra en viktig samarbeidsavtale med EU - en avgjørelse som sendte sjokkbølger gjennom både den ukrainske opinionen og Europas maktsete i Brüssel.

I Ukrainas hovedstad Kiev førte avgjørelsen til massive, ukelange demonstrasjoner og uroligheter - der det ble meldt blant annet om angrep på en kritisk journalist.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj langet i en nyttårstale til to amerikanske senatorer som er på besøk i Ukraina, ut mot sine kritikere. I talen pekte han på flere årsaker han hevdet var lagt til grunn for hvorfor EU-avtalen ble skrinlagt.

Og en av årsakene var hentet fra fotballbanen, ifølge senator Chris Murphy fra Connecticut.

Kontroversiell dommeravgjørelse Overfor Daily Telegraph referer Murphy at Janukovitsj trakk fram Ukrainas annullerte mål mot England i EM på hjemmebane i 2012, blant en lang rekke forhold som irriterte ham med EU.

LUNEFULL: Ukrainas president Viktor Janukovitsj synes ingenting om at landets hans ikke kom lenger enn gruppespillet i fotball-EM på hjemmebane. Foto: Reuters / NTB scanpix
LUNEFULL: Ukrainas president Viktor Janukovitsj synes ingenting om at landets hans ikke kom lenger enn gruppespillet i fotball-EM på hjemmebane. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Ukraina var det klart beste laget, men slet med å få ballen i mål. Etter 62 minutter fikk Ukraina sjansen på en kontring, og spissen Marko Devic skjøt. England-keeper Joe Hart sto først i veien, men ballen fortsatte mot mål. Chelsea-kaptein John Terry stormet etter ballen og så først ut til å redde ballen på streken.

Reprisen viste imidlertid noe annet:

Ballen var klart over streken da Terry fikk sparket den vekk. Men selv med en ekstra assistentdommer på mållinja, for å ordne opp nettopp i situasjoner som denne, ble det ikke dømt mål. Og Ukraina forsvant ut av EM.

- Lengste monologen jeg har hørt Til Viktor Janukovitsjs store frustrasjon. Senator Murphy beskriver ifølge Daily Mail talen slik:

- Det er den lengste monologen jeg har hørt noensinne. Han åpner talen med løfter om at Ukraina skal gå inn i EU - men bruker mesteparten av talen på å snakke om alt EU har gjort mot ham og landet hans. Han bruker flere minutter på å snakke om et annullert mål i en kamp mot England i EM i 2012.

DEMONSTRASJONER: Det har i mange uker vært store demonstrasjoner for EU i Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Det har i mange uker vært store demonstrasjoner for EU i Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Det har i jula vært store demonstrasjoner i Kiev.

17. desember, mindre enn en måned etter snuoperasjonen overfor EU, inngikk Ukraina en avtale om tettere økonomisk samarbeid med Russland - stikk motsatt linje av hva Europa hadde forventet.

De siste meldingene går imidlertid på at Janukovitsj likevel vender seg mot EU igjen.