STERKT KRITISK:  NUPI-direktør Jan Egeland er engasjert i Darfur-konflikten, som også berører Tsjad - her i et besøk i en flyktningeleir mens han jobbet for FN. Nå er han sterkt kritisk til at den norske regjeringen avviser en anmodning fra FN om å bli videre i Tsjad. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
STERKT KRITISK: NUPI-direktør Jan Egeland er engasjert i Darfur-konflikten, som også berører Tsjad - her i et besøk i en flyktningeleir mens han jobbet for FN. Nå er han sterkt kritisk til at den norske regjeringen avviser en anmodning fra FN om å bli videre i Tsjad. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Denne regjeringen er ikke bedre enn de forrige

NUPI-sjefen sterkt kritisk til norsk tilbaketrekking fra Tsjad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener den norske regjeringen er mer solidarisk overfor NATO enn FN.
Den tidligere visegeneralsekretæren i FN mener Norge svikter FN ved å trekke seg ut av Tsjad.
Norge trekker seg ut av FNs fredsbevarende operasjon i Tsjad i mai.
FN-styrkene i landet kan da bli stående uten feltsykehus og brønnborere, noe som har fått flere land til å signalisere at også de vil trekke ut.

- Idealene taper-Vår medmenneskelighet settes på prøve nå. I Tsjad drepes kvinner og barn hver dag. Vi kjemper for våre interesser i Afghanistan og våre idealer i Tsjad. Da vinner interessene når det prioriteres, sier Egeland til Dagsavisen.
Han er sterkt uenig i den rødgrønne regjeringens beslutning om å stoppe det norske bidraget til feltsykehuset i Tsjad. FN har bedt Norge om å bli i landet, men er ikke blitt hørt.
-Denne regjeringen er ikke bedre enn de forrige regjeringene, slår Egeland fast.
Han mener vridningen fra FN til NATO har vært toneangivende i norsk politikk siden slutten av 90-tallet, og tror det ligger både politiske, strategiske og praktiske vurderinger bak.
-Det er en meget sterk NATO-solidaritet her, som synes sterkere enn FN-solidariteten, mener han.
(NTB).