Super Bowl 2017:

Denne reklamen var «for kontroversiell» for lufta. 
Da krasjet nettsiden

Under halvparten av reklamevideoen ble sendt på lufta under Super Bowl. Da krasjet firmaets nettside. 

KONTROVERSIELL: Under Super Bowl ble nitti sekunder av reklamen sendt på lufta. Resten av byggefirmaet «84 Lumber» sin reklamevideo kunne man se på nettet under pausen. Det fikk nettsiden til å krasje. Video: 84 Lumber Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En Super Bowl-reklame, som ifølge TV-kanalen Fox var for kontroversiell for å kunne sendes på lufta i sin helhet, ble sluppet på internett under pausen.

Reklamen, laget av firmaet «84 Lumber», viser blant annet en svær mur med en tredør. Reklamens siste budskap var: «Viljen til å lykkes er alltid velkommen her».

Nettsiden krasjet

Reklamen i sin helhet er nesten seks minutter lang, mens reklamen som ble vist på lufta er på nitti sekunder. Den TV-sendte versjonen viser en spansktalende mor og datter som forlater hjemmet sitt for en lang reise.

Den lengre versjonen, publisert på nettet, og som du kan se øverst i saken, viser at de kommer fram til den svære muren. Moren begynner å gråte, og den lille jenta drar ut et amerikansk flagg som hun har laget av ting hun har funnet på veien. Så legger moren merke til sollys, og følger lyset bort til tredøra.

Nettsida til «84 Lumber», hvor man kunne se hele reklamen, krasjet nesten øyeblikkelig under Super Bowl-pausen.

Reaksjoner

Selv om nettsiden krasjet, var videoen fortsatt tilgjengelig på YouTube. De fleste var positive til reklamen i sosiale medier, mens andre kritiserte firmaet for å være innvandringsvennlig.

En som er negativ til reklamen skriver: «Her prøver jeg å nyte Super Bowl og å ta en pause fra politikk, men så ser jeg dette søppelet fra Audi og 84 Lumper og andre. Uvirkelig.»

Det var likevel flere som lot seg begeistre. En skriver: «Det pinlige øyeblikket når et trevare-firma forstår essensen av USA bedre enn presidenten.»

«84 Lumbers reklame var IKKE for å støtte ulovlig innvandring. Den var for å minne oss på at innvandrere (lovlige eller ei) er MENNESKER.»

«Jeg hyller deres mot ved å lage denne reklamen, i en tid med så mye hat mot innvandrere. Vi har glemt hvem vi er.»

Trumps Mexico-mur

«84 Lumber» er et firma som selger byggmateriale- og verktøy. På nettsidene deres står det beskrevet under videoen at den «inneholder materiale som er for kontroversiell for TV».

Selv om firmaet verken har uttalt sin støtte eller motstand til Trump, så skal muren i reklamevideoen ha vært en referanse til Donald Trumps planer om å bygge en mur langs USAs grense til Mexico.

Reklamen ville henvende seg til hardtarbeidende ansatte, ifølge en talsmann for bedriften, og den skulle «tale til alle».

VIL KJEMPE: Aleida Garcia bor rett ved Rio Grande, en elv som skiller USA og Mexico. Hun vil kjempe med nebb og klør for at muren ikke blir bygget. Video: AP/ NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer Vis mer

Firmaet betalte rundt femten millioner dollar for å sende den 90-sekunder lange videoen på lufta.

Ikke de eneste

«84 Lumber» var ikke det eneste firmaet som spilte på politikk. Også boligleie-tjenesten «Airbnb» kom med Trump-kritikk i sin reklamefilm under Super Bowl, her på bakgrunn av innreiseforbudet.

I det 30-sekunders lange klippet, kalt #weaccept, kom de med et budskap til seerne, spilt over ulike ansikter av mennesker fra forskjellige bakgrunner:

«Vi tror at uansett hvem du er, hvor du er fra, hvem du elsker eller hvem du tilber, så hører vi alle til. Verden blir vakrere desto mer man aksepterer.»

Se Airbnbs reklamefilm her:

«VI AKSEPTERER»: Airbnb kom med et politisk budskap under reklamefilmen deres som ble sendt under årets Super Bowl. Video: Airbnb Vis mer