Denne ringen med en hyllest til Allah ble funnet i en vikinggrav

En ring fra det niende århundre dokumenterer tidlig kontakt mellom vikingene og den islamske verden.

SØLV OG GLASS: Ringen, som er funnet på Björkö vest for dagens Stockholm, er gravert med innskripsjonen «for Allah», eller «til Allah» på gammelarabisk, og dokumenterer tidlig kontakt mellom vikingene og muslimer. Foto: Christer Åhlin/Historiska Museet
SØLV OG GLASS: Ringen, som er funnet på Björkö vest for dagens Stockholm, er gravert med innskripsjonen «for Allah», eller «til Allah» på gammelarabisk, og dokumenterer tidlig kontakt mellom vikingene og muslimer. Foto: Christer Åhlin/Historiska MuseetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ringen ble funnet under utgravingen av en vikinggrav fra det niende århundre.

Urgravningen og funnet av ringen skjedde allerede seint på 1800-tallet, og i alle år har man trodd at sølvringen var besmykket med en fiolett ametyst, gravert med arabisklignende bokstaver.

En fersk analyse av ringen, gjort med et elektronmikroskop, viser imidlertid at det man trodde var ametyst i virkeligheten er farget glass, som under vikingetiden var et svært eksotisk og verdifult materiale.

Og inskripsjonen lyder «for Allah», eller «til Allah» på arabisk.

Funnene, som er presentert i fagtidsskriftet Scanning, er ifølge vitenskapsfolkene «den eneste ringen med arabisk inskripsjon funnet på et skandinavisk utgravningssted», og utgjør derfor «bevis for direkte interaksjon mellom skandinaviske vikinger og den islamske verden».

Ringen ble funnet i det gamle handelssenteret Birka i Sverige.

Birka lå på Björkö i Uppland og ble opprettet på midten av 700-tallet og hadde i sin storhetstid med kanskje mellom 800-1000 innbyggere. Handelsbyen var en viktig knutepunkt for handelen i Norden med resten av Europa, og er ansett som Sveriges første by.

Den svenske arkeologen og etnografen Hjalmar Stolpe gjennomførte en systematisk utgravning av Björkö i løpet av 1870- og 1880-tallet.

Møter mellom vikinger og muslimer, blant annet under vikingenes ferd langs Volga er allerede dokumentert i historiske skrifter, blant annet hos den arabiske kronikøren Ahmad ibn Fadlan på 900 tallet.