Denne roboten kan gjøre ting du bare kan drømme om

Revolusjonerende teknologi fra sveitsiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveitsiske forskere utfordrer naturlovene når de nå presenterer robotkatten «cheetah cub» for resten av verden.

Roboten mangler kanskje hode og hals, men er likevel treffende lik en vanlig huskatt både i utseende og oppførsel.

Naturtro gjengivelse Det er forskere ved Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) som jobber med å utvikle den oppsiktsvekkende roboten. De publiserte nylig resultatene sine i International Journal of Robotics Research.

Forskerne har utviklet en ny mekanisk modell, som er basert på grundige observasjon og naturtro gjengivelse av kattedyrets bein.

Takket være utformingen av beina, har forskerne lykkes i å gi roboten de samme fordelene som sitt forbilde: Den er liten, lett og kan bevege seg raskt. På ett sekund kan roboten bevege seg sju ganger sin egen kroppslengde.

Selvstendig robot Forskerne har brukt fjærer for å etterligne sener, og aktuatorer (en komponent som gjør elektrisk strøm om til mekanisk bevegelse) fungerer som muskler.

Resultatet er at roboten har et dynamisk og naturlig ganglag.

FÅR GÅ TUR: Den sveitsiske roboten er liten, lett og kan bevege seg veldig raskt. Foto: EPFL
FÅR GÅ TUR: Den sveitsiske roboten er liten, lett og kan bevege seg veldig raskt. Foto: EPFL Vis mer

- Morfologien gir roboten de samme fordelaktige mekaniske egenskapene som katter har, det vil si en god evne ti å løpe og elastisitet på de rette områdene for å sikre stabilitet. Derfor er den mer autonom, sier forskeren Alexander Sprowitz ifølge EPFL News.

I motsetning til roboter som går på hjul eller drives av belter, har «cheetah cub» lett for å ta seg frem i ulendt terreng.

Man håper at robotkatten etter hvert vil kunne brukes i søk- og redningsoperasjoner i områder det er vanskelig å ferdes i.