Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne rustne tanken er BPs beste håp

Skal legges som «lokk» over oljelekkasjen.

SKAL FANGE OPP OLJEN:  BT skal forsøke å fange opp råoljen som pumpes ut fra lekkasjen i Mexicogulfen med denne 93 tonn tunge konstruksjonen av stål og betong. Konstruksjonen er laget fra vanntanker som ble benyttet i New Orleans under orkanen Katrina. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Scanpix
SKAL FANGE OPP OLJEN: BT skal forsøke å fange opp råoljen som pumpes ut fra lekkasjen i Mexicogulfen med denne 93 tonn tunge konstruksjonen av stål og betong. Konstruksjonen er laget fra vanntanker som ble benyttet i New Orleans under orkanen Katrina. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I løpet av kvelden norsk tid skal denne 93 tonne tung kolossen skipes ut fra havna i Louisiana og ut til den ødelagte oljeledningen i Mexicogulfen.

12 timer senere skal konstruksjonen senkes ned i havdypet for - hvis alt går etter planen - fungere som et lokk over lekkasjestedet.

Formet som en kuppelKonstruksjonen er laget av betong og stål og har form som en stor boks eller kuppel. Kuppelen settes over stedet det lekker olje. Håpet er så at oljen vil piple opp og fanges i boksen. Herfra skal den fraktes i rør opp til et skip på overflaten som samler opp oljen og frakter den i land.

Totalt skal tre slike kupler settes ut. Foreløpig er det bare en av dem som er ferdig. BP håper at de skal fange opp så mye som 85 prosent av råoljen som lekker ut.

Første gang
I prinsippet høres tiltaket kanskje enkelt ut, men metoden er aldri tidligere blitt brukt på tilsvarende dyp som dette.

Den ødelagte oljebrønnen befinner seg 1,5 kilometer under havoverflaten. Røff sjø på overflaten, i tillegg til havstrømmer og vrakrester fra oljeriggen vil komplisere det allerede vanskelige arbeidet med å sette kuppelen på riktig sted, rett over lekkasjen. Dette skal oljeselskapet få til blant annet ved å bruke fjernstyrte ubåter. Deretter gjenstår det å se om konstruksjonen fungerer som planlagt og faktisk samler opp utslippet.

- Vi krysser fingrene og har et stort håp om at tiltaket vil hjelpe. Men gitt at det ikke har blitt brukt på dette dypet før, vet vi ikke om det vil lykkes, innrømmer BPs talsperson Elizabeth Ashford overfor National Geographic.

Mest lovende Containerlokket sees tross utfordringene på som det mest lovende tiltaket for å få stoppet oljen på kort sikt.

På søndag startet arbeid med å bore en avlastningsbrønn. Denne skal kunne stanse lekkasjen permanent, men det kan ta opp til 90 dager før denne er på plass.  

- Vi skal prøve å få den ut og sette den på plass. Det er det alle fokuserer 100 prosent på nå, sier Ashford.

Oljeselskapet har ingen tid å miste.

Den ødelagte oljeledningen spyr nå ut 5.000 fat olje om dagen. På fredag kan den første oljen nå land og det er et naturreservoar som er først i skuddlinjen.

Et enormt havområde utenfor kysten av Louisiana er stengt for fiske. BP har lovet å ta regningen for miljøkatastrofen som kan bli på minst 70 milliarder kroner.

SKAL SENKES:  Kontruksjonen, som er BPs beste sjanse til å få stoppet oljestrømmen skal senkes ned på 1,5 kilometers dyp over lekkasjestedet. Totalt skal tre slike kuppeler benyttes. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
SKAL SENKES: Kontruksjonen, som er BPs beste sjanse til å få stoppet oljestrømmen skal senkes ned på 1,5 kilometers dyp over lekkasjestedet. Totalt skal tre slike kuppeler benyttes. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!