Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne saken er stor, derfor tar jeg den selv

Dommeren i ankesaken mot Moland og French mener den internasjonale pressen ikke holder seg til sannheten.

DØMT TIL DØDEN: Tirsdag ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for blant annet spionasje og drap. De har anket dommen. Foto: Torgeir Krokfjord
DØMT TIL DØDEN: Tirsdag ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for blant annet spionasje og drap. De har anket dommen. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Oberst Pascal Moliba er i 50-åra, kraftig og ikledd en lekker, mørkegrå dress med oransje skjorte under. På bordet foran ham ligger en fancy Nokia mobiltelefon, og han har giftering og brilleinnfatning i gull.

Han skal være dommer i ankesaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), som tirsdag ble dømt til døden.

- Denne saken har internasjonale dimensjoner. Derfor velger jeg å selv være dommer. Jeg har myndighet til å delegere saken til en assistent, men denne tar jeg selv, sier obersten.

Dommer opp i rett
Moliba er øverste leder for den militære justismyndigheten i Orientale-provinsen. Kaptein Claude Disimo, som tirsdag idømte Moland og French dødsstraff, kommer innom kontoret mens Dagbladet er på besøk.

Han går ærbødig opp i rett, og står i militær hvilestilling under hele samtalen med obersten.

Obersten forteller at han vil ha to assistenter ved sin side, når saken kommer opp. Forsvarer Guillaume Likwela leverte anken i går, men den har ikke snirklet seg gjennom den militære saksbehandlingsveien og opp til obersten ennå.

Avviser tolkerot
Likwela anslo på onsdag overfor Dagbladet at ankesaken ville være oppe om to-tre uker, men obersten ønsker ikke å kommentere advokatens anslag.

- Du er heldig. Jeg vil egentlig ikke snakke med journalister nå i det hele tatt. Det er tydelig at informasjon er blitt vridd på i denne saken, og vi kan ikke stole på pressen, mener obersten.

- Dere norske journalister skrev for eksempel at de tiltalte ble nektet tolk da dommen ble lest opp. Sannheten var at alle var enige om at det ville ta for lang tid å oversette hele domsopplesningen. Derfor fikk de forklart dette på engelsk etterpå, sier han.

Moliba vil ikke stille på noen bilder under møtet med Dagbladet.no.

Ikke vanlig med Høyesterett

Moland og French har vært klare på at de ønsker saken videreført til den militære høyesteretten i Kinshasa. Obersten slår fast at saken i alle tilfelle vil forbli militær, da de to betraktes som norske soldater.

- Vanligvis er dommen de får i ankeinstansen i Kisangani endelig. For at saken skal kunne videreføres til Kinshasa, må forsvarerne peke på konkrete feil i lovanvendelsen, forklarer Moliba til Dagbladet.

Han sier at Høyesterett kun kan ta stilling til disse feilene, og ikke vurdere bevis eller vitneforklaringer. Høyesterett vil derfor kun ta stilling til skyldspørsmål, og ikke straffeutmåling.

I klartekst: hvis dødsstraffen opprettholdes i neste militære rettstinstans i Kisangani, blir det dødsstraff eller ingenting i Høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media