«Denne saken handler ikke om å verdsette et ungt menneskes liv.»

Gjensidige NOR gikk i går hardt ut mot advokaten til trafikkskadde Trond Flesjå (27). Forsikringsselskapets advokat mener at Flesjås advokat farer med «floskler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRYNE (Dagbladet): I sitt innledningsforedrag for Jæren tingrett gjorde Gjensidige NOR det klart at de ikke ønsker å utbetale ytterligere erstatning til trafikkskadde Trond Flesjå. Selskapet har så langt betalt fire millioner kroner til den hardt skadde 27-åringen.

I sitt innledningsforedrag mente Gjensidiges advokat, Ole Andresen, at motparten prøver å flytte fokus fra det rettssaken handler om.

- Spørsmålet i denne saken handler ikke om å verdsette et ungt menneskes liv. Det er en floskel. Poenget i denne saken er at retten skal utmåle en korrekt erstatning, sa Andresen med henvisning til en uttalelse fra motparten. Etterpå presiserte han hva han mente:

- Her er det snakk om å omgjøre en skade til en erstatning i kroner og øre. Det er veldig vanskelig, og man må ha fokus på saken og den rettspraksis som foreligger.

Uten språk

Mens partene prøvde å overbevise dommeren i retten, var trafikkskadde Trond hjemme i miljøboligen på Ålgård. Etter ulykken i august 2000 har han vanskelig for å kommunisere. Han har ikke språk, men han kan smile når venner kommer på besøk eller han kommer seg ut.

Ifølge en lege har han også vist sorg, han gråt da en tidligere kjæreste var innom. Andre dager kan gå uten at han gir noe signal til omverdenen.

Retten fikk høre om en hel familie som alle ble rammet av ulykken. Tronds foreldre har etter beste evne prøvd å følge opp sønnen. Hans mor er sykepleier, og hadde i en periode medisinsk ansvar for 27-åringen. Faren, Rasmus Flesjå, er Tronds verge, og administrerer hjelpeopplegget rundt sønnen. Også Tronds to søstre, flere andre slektninger og kamerater fra tida før skaden er jevnlig på besøk. Familien mener imidlertid at Tronds tilværelse i for stor grad avhenger av deres innsats og ressurser.

- Vi snakker om en familie som hver dag har fulgt opp sin sønn. En familie som nå er i ferd med å slite seg ut, sa Flesjås advokat, Christian Lundin, i retten.

Sa stopp

Partene har brukt tre år på å prøve å komme til enighet om en erstatning. Etter å ha utbetalt fire millioner kroner, sa Gjensidige stopp. Striden dreier seg nå i hovedsak om to ting:

Gjensidige NOR mener at Trond Flesjå skal ha en avkorting i erstatningen fordi han kjørte for fort og uten bilbelte. Partene er uenige om farten på ulykkesbilen. Flesjås advokat mener fartsovertredelsen var så liten at det ikke bør foretas avkorting.

Framtidige utgifter til å leve et mest mulig fullverdig liv. Ifølge rettspraksis skal forsikringsselskapet dekke sosialmedisinske utgifter. Dette innebærer utgifter som tar sikte på å styrke selvstendighet, uavhengighet og trivsel i hverdagen. Her er det stor uenighet mellom partene om beløpet.

Tøff dag

For Trond Flesjås far, Rasmus Flesjå, var det en tøff dag i retten. Han vekslet knapt blikk med motparten. Selv har han vært mangeårig kunde i forsikringsselskapet og vært kundetillitsvalgt i Rogaland.

- Det som er viktig for meg, er å få belyst Tronds situasjon. Jeg har brukt mye tid i forkant på å tenke gjennom denne saken. Rettens utfall betyr selvsagt mye for hele familien, sier Flesjå.