<strong>ÅSTEDET:</strong>. Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 18. november 2002. Mannen ble funnet av en politipatrulje. Her gjør Kripos undersøkelser på åstedet.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
ÅSTEDET:. Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 18. november 2002. Mannen ble funnet av en politipatrulje. Her gjør Kripos undersøkelser på åstedet. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

Drapet på Egil Tostrup Bråten

- Denne saken har tynget politiet i mange år. Det var et meningsløst og stygt drap

Finn Abrahamsen ledet etterforskningen av drapet på Egil Tostrup Bråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag meldte Oslo politidistrikt at de har pågrepet og siktet en mann for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten (23). Bråten ble drept natt til mandag 18. november i 2002.

23-åringen fra Våler i Solør ble brutalt drept få meter fra inngangsdøra til hybelen der han bodde i Nordahl Bruns gate i Oslo. Politiet mener han ble drept med et knivliknende stikkvåpen.

Det er første gang noen er siktet i den 14 år gamle drapssaken, som er en av de store gåtene i Oslo-politiet. Politiet opplyser at de har pågrepet og siktet en nå 32 år gammel mann for drapet.

Den siktede 32-åringen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

- Meningsløst og stygt drap

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet da Egil Tostrup Bråten ble drept. Abrahamsen sier den uløste drapsgåten har tynget Oslo-politiet i mange år.

- Det har selvfølgelig preget oss at vi ikke klarte å løse den. Jeg holdt på med den saken hele tida mens jeg var i politiet, sier Abrahamsen, som ga seg i politiet i 2007 og begynte som privatetterforsker.

- Denne saken har tynget politiet i mange år. Det var et meningsløst og stygt drap.

Han stiller seg flere spørsmål ved den nye pågripelsen og etterforskningen som ble gjort den gangen.

- Vi kan jo spørre oss nå om vi kom skeivt ut den gangen. Det skjer tid til annen at vi ikke oppklarer saker. Men denne saken har aldri blitt lagt helt bort, og han er en som ikke har blitt glemt, sier Abrahamsen.

- Det er tydelig at politiet har gått inn og kikket på den saken og gravd i materialet. Pågripelsen kan ha kommet som følge av informasjon som allerede ligger i saken eller inmformasjon som har lekket seinere. Det kan også være noen som har begynt å prate dersom det var flere om drapet, sier den tidligere politioverbetjenten.

<strong>ETTERFORSKER:</strong> Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet i Oslo da Tostrup Bråten ble drept. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet i Oslo da Tostrup Bråten ble drept. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tilfeldig offer

Bråten var fremdeles i live da en politipatrulje fant ham i en blodpøl bak en parkert personbil. Politibetjentene som fant Bråten foretok livredning, men han døde en halv time senere på Ullevål sykehus. - Noe av årsaken til at denne saken ikke blir glemt, er at drapet var så meningsløst. Drapet bærer preg av at han var et tilfeldig offer der og da, og at han trolig var et ransoffer. Dette var en ung gutt uten noen problemer som intetanende gikk fra kino, så skjer dette, sier den tidligere politioverbetjenten.

To personer som skal ha fulgt etter Bråten hjem på drapsnatta, anses som svært sentrale i etterforskningen. De to skal ha blitt sett sammen med drapsofferet svært kort tid før han ble drept. Bråten ble trolig drept et sted mellom 00.40 og 00.45 natt til mandag 18. november 2002.

Abrahamsen hadde gjentatte møter med Bråtens foreldre mens han fortsatt var i politiet og har også møtt dem etter han sluttet i politiet.

Dagbladet har vært i kontakt med Bråtens foreldre, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

- På vegne av de etterlatte vil man nå avvente videre etterforskning i håp om at de vil finne gjerningspersonen, sier familiens bistandsadvokat Anne Christine Bohinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer