<strong>DAGLIG SMS-SJIKANE:</strong> Leder i Utlendingsnemnda (UNE), Terje Sjeggestad,  fikk i en periode i 2007 en rekke truende sms fra tidligere leder i Oslo RV, Beret Werner. Her avbildet sammen med Bjarne Håkon Hanssen. 
Arkivfoto: SCANPIX
DAGLIG SMS-SJIKANE: Leder i Utlendingsnemnda (UNE), Terje Sjeggestad, fikk i en periode i 2007 en rekke truende sms fra tidligere leder i Oslo RV, Beret Werner. Her avbildet sammen med Bjarne Håkon Hanssen. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

«Denne saken kommer til å få konsekvenser for deg»

RV-leder tiltalt for telefonsjikane mot UNE-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Beret Werner (27) er tidligere leder i Oslo RV i dag partiet Rødt.

Hun er tiltalt for telefonsjikane mot lederen i Utlendingsnemnda (UNE), Terje Sjeggestad, og møtte i Oslo tingrett i dag.

I perioden juni til august 2007 sendte hun daglige tekstmeldinger til Sjeggestad - totalt over 60 meldinger.

«Vi vil ikke gi oss. Vi vil holde deg ansvarlig. Denne saken kommer til å få konsekvenser for deg.»

Hun sendte til sammen mer enn 60 tekstmeldinger, og Sjeggestad oppfattet etter hvert meldingene som truende. Han kontaktet derfor PST (Politiets sikkerhetstjeneste) for å diskutere sin egen sikkerhet, og anmeldte etterpå Beret Werner.

I dag forklarte hun at hun aldri mente å plage eller true Sjeggestad., og at hun hadde stoppet dersom han hadde sagt fra.

- Det var aldri meningen å true ham.

Tvangstutsendte afghanere
Bakgrunnen for tekstmeldingene var tvangsutsendelsene av 20 afghanske flyktninger samme sommer.

Dette vakte kraftige protester fra flere miljøer, og afghanerne selv sultestreiket i protest. Beret Werner var selv svært aktiv i støttenettverket for de afghanske flyktningene.

Tekstmeldingene ble sendt etter den store asylmarsjen der 45 afghanere gikk fra Trondheim til Oslo i protest mot UNEs avgjørelse.

I juli sa Werner til Aftenposten: «Jeg sender SMS til Sjeggestad hver eneste dag. Han må være drit lei av meg nå.»

Det stemte. Like etterpå valgte nemlig Sjeggestad å anmelde forholdet.

Flere av de afghanerne som ikke ble hjemsendt og fikk bli i Norge var i dag møtt fram i retten for å støtte Werner.

Selv forklarte hun at hun oppfattet meldingene som en helt vanlig aksjonsform

- Da jeg ble anmeldt ble jeg overrasket. Han ga aldri beskjed om at han oppfattet meldingene. Han svarte aldri. Dersom jeg hadde fått beskjed om det hadde jeg selvsagt stoppet. Det var aldri meningen å plage ham, forklarte Werner i retten i dag.

Erkjenner ikke straffskyld
Werner erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, og mener meldingene må kunne forsvares av ytringsfriheten.

Werner forklarer at slike sms-er er en vanlig aksjonsform i partiet Rødt, noe partileder Torstein Dahle skal vitne om seinere i dag.

Landsmøtet i Rødt mener at en myndighetsperson burde tåle daglige henvendelser på sin offentlige jobbtelefon. «Han er ingen vanlig tjenestemann, men innehar en spesielt høy stilling og har en høy profil i media»", står det på hjemmesida til partiet.

I februar i fjor tok statsadvokaten i Oslo ut tiltale mot Werner for overtredelse av straffelovens paragraf 390a, «Ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd å ha krenket en annens fred».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer