- Denne saken stinker

Andre Oktay Dahl mener Justisdepartementet forsøker å kneble en varsler.

 - FORSØK PÅ KNEBLING:  - Vi ser tydelig konturene av et forsøk på å kneble en varsler som er opptatt av rettssikkerhet og kvalitetskontroll, sier Høyres justispolitiske talsmann Andre Oktay Dahl. Dersom bekymringsmeldingene stemmer, er dette en regelrett skandale, mener han. Foto: Nina Hansen
- FORSØK PÅ KNEBLING: - Vi ser tydelig konturene av et forsøk på å kneble en varsler som er opptatt av rettssikkerhet og kvalitetskontroll, sier Høyres justispolitiske talsmann Andre Oktay Dahl. Dersom bekymringsmeldingene stemmer, er dette en regelrett skandale, mener han. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget kan vente seg en alvorlig oppvask etter avsløringen rundt Rettsmedisinsk kommisjon i går. Både FrP og Høyre varsler sak i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Dagbladet.no skrev i går om dramaet rundt ansettelsen av ny leder i Rettsmedisinsk kommisjon, det uavhengige organet som har ansvar for å kontrollere sakkyndig-uttalelser i straffesaker i Norge.

Bekymrings- meldinger
Justisdepartementet vil ha slutt på brysomme medieutspill fra Rettsmedisinsk kommisjon.

Og departementet har bedt om at kommisjonen ikke må sette Knut Storberget i offentlig forlegenhet.

Det er blant påstandene som framkommer i to bekymringsmeldinger skrevet av nylig avgått kommisjonsleder Randi Rosenqvist og Synne Sørheim, leder av kommisjonens rettspsykiatriske gruppe. Sistnevnte ble tilbudt ledervervet før påske, men takket nei fordi vervet skulle begrenses sterkt — fra en fast 90 prosents stilling, til et mindre honorert verv.

NTNU-professor Tarjei Rygnestad ble siden tilbudt vervet, og takket ja til å jobbe rundt 30 prosent årsverk.

Jurister underlagt departementet skal overta deler av oppgavene. Rosenqvist kalte grepet et kupp som vesentlig svekker kontrollorganets uavhengighet.

- Kommisjonens kvalitetssikring av enkeltsaker vil fortsette som før. Men muligheten til å trekke generelle konklusjoner, påpeke systemfeil og komme med offentlig kritikk vil bli vesentlig redusert, sa hun.

Skandale

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, sier han i dag vil be partifelle Per Kristian Foss engasjere seg i saken. Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen vil be partifelle Lodve Solholm, leder av komiteen, gjøre det samme. Begge partier vil til bunns i hva de karakteriserer som en særdeles alvorlig sak.

- Alle kortene skal på bordet. For denne saken stinker. Vi ser tydelig konturene av et forsøk på å kneble en varsler som er opptatt av rettssikkerhet og kvalitetskontroll.

Han mener det er en regelsrett skandale hvis det Rosenqvist og Sørheim skriver i sine bekymringsmeldinger stemmer.

- Horribelt

- Dette ser helt horribelt ut, sier FrP-representant Ellingsen. Han sier han nylig har mottatt et brev der justisministeren skriver at offentlig ansatte har lov til å gå ut med kritikk, så lenge de først går tjenestevei.

- Det som framkommer i Dagbladet er etter mitt skjønn å bringe offentlig ansatte til taushet på en måte som er vanlig i regimer vi ikke ønsker å sammenlikne oss med.

- Hvis målet er å skjerme Storberget for kritikk, har departementet i og for seg gjort jobben sin. Er målet å ivareta samfunnets interesser, har de bommet stygt.

- Det er særdeles alvorlig hvis et uavhengig organ påvirkes til å fargelegge virkeligheten, eller gjøres til et verktøy for regjeringen. Stortinget ønsker å ha en del kritiske røster som gir oss objektiv input på ting, sier Ellingsen.