BOMBEBLANDER: Denne sementblanderen solgte politiadvokaten til Anders Behring Breivik. Sementblanderen brukte Breivik til å lage terrorbomba som drepte sju personer i regjeringskvartalet den 22. juli 2011. 
Foto: Kjell Herning/NRK
BOMBEBLANDER: Denne sementblanderen solgte politiadvokaten til Anders Behring Breivik. Sementblanderen brukte Breivik til å lage terrorbomba som drepte sju personer i regjeringskvartalet den 22. juli 2011. Foto: Kjell Herning/NRKVis mer

Denne sementblanderen brukte Breivik til å lage terrorbomba. Han kjøpte den av en politiadvokat

Politiadvokaten ante fred og ingen fare da Anders Behring Breivik kom hjem til ham og kjøpte hans sementblander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokaten i Follo hadde bygget ferdig garasjen, og bestemte seg for selge sementblanderen.  

- Jeg averterte den på Finn.no, forteller politiadvokaten.

Av hensyn til familien ønsker han ikke å stå fram med navn og bilde i media.  
- Anders Behring Breivik ringte meg, etter at jeg hadde lagt ut sementblanderen for salg. Jeg møtte ham i oppkjørselen etter å ha forklart ham veien over mobiltelefon, sier politiadvokaten.

- Det er fryktelig ubehagelig å tenke på at sementblanderen Anders Behring Breivik kjøpte av meg, ble brukt til å lage terrorbomba som drepte sju mennesker i regjeringskvartalet, sier politiadvokaten til Dagbladet.  

10. august - bare 19 dager etter terrorattentatet som forandret Norge - ble politiadvokaten kontaktet av terroretterforskerne i Oslo-politiet.

Kontaktet av politiet - Politiet lurte på hvorfor jeg tre ganger hadde hatt kontakt med Anders Behring Breivik. Telefonloggen hans dokumenterte kontakten. Terroretterforskerne visste ikke, og ville vite hvorfor, sier politiadvokaten.

Han var selv nødt til å rekonstruere hvordan de hadde hatt kontakt.

- Seint om kvelden - jeg mener det må ha vært ved 22.00-tida den 29. april - kom Anders Behring Breivik hjem til meg. Han ville kjøpe sementblanderen som jeg ville selge. Blanderen hadde jeg kjøpt et par år tidligere hos Coop på Vinterbro. Den kostet 2200 kroner, og jeg hadde lagt den ut for 1100 kroner, sier politiadvokaten ettertenksomt.  

- Prutet ikke
Sementblanderen - en gul Alko - hadde stått bortplassert i garasjen.  

- Det var et helt vanlig garasjesalg. Breivik betalte det jeg forlangte, og forsøkte heller ikke å prute på prisen, sier politiadvokaten.

- Anders Behring Breivik var kledd i pene fritidsklær og høflig. Han hadde tydeligvis vært på en innkjøpstur. Inne i bilen han kjørte - en lysfarget kassebil - lå en pallejekk som han fortalte han samme kveld hadde kjøpt på Nesodden.

Anders Behring Breivik fikk hjelp av politiadvokaten til å løfte sementblanderen inn i kassevogna.

- Jeg forklarte han hvordan den virket, og fant fram både kvitteringen og bruksanvisningen. Men de glemte Brevik da han reiste. Jeg tenkte først å ringe ham og spørre om jeg skulle sende kvitteringen og bruksanvisningen i posten.  

- Tøft
Politiadvokaten legger ikke skjul på at det i ettertid har vært tøft og vanskelig å vite at det var ham som solgte sementblanderen terroristen Anders Behring Breivik brukte til å lage dødsbomba.  

- Det var et sjokk da jeg forsto hva som hadde skjedd. Jeg ble veldig fortvilet, hadde det tungt og grein den kvelden, forteller politiadvokaten til Dagbladet.  

- Det er en helt forferdelig ubehagelig følelse å vite at det var meg som solgte sementblanderen til Anders Behring Breivik. Samtidig er jeg rasjonell og vet at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg kunne ikke vite at Breivik skulle bruke vår sementblander til å lage en terrorbombe. Men det ligger bak i hodet, og jeg tenker på det, sier politiadvokaten.

Politiadvokaten informerte sine sjefer i Follo politidistrikt om salget og kontakten med Anders Behring Breivik.  

Han er også avhørt av terroretterforskerne.  

- Jeg har hatt maksimal uflaks med hvem jeg har solgt til, sier politiadvokaten. 

• Les også: - Tilfeldig og ubehagelig

KJØPTE:  Anders Behring Breivik kjøpte sementblanderen han brukte til å lage terrorbomba av en politiadvokat. Foto: Politiet
KJØPTE: Anders Behring Breivik kjøpte sementblanderen han brukte til å lage terrorbomba av en politiadvokat. Foto: Politiet Vis mer