FRA 1760-TALLET: «Aristotle's Compleat Master-Piece» var forbudt i Storbritannia fra 1760-tallet og fram til 1960. Boka ble regnet som en tidlig manual for kvinnelig seksualitet. Foto: REUTERS/David Moir
FRA 1760-TALLET: «Aristotle's Compleat Master-Piece» var forbudt i Storbritannia fra 1760-tallet og fram til 1960. Boka ble regnet som en tidlig manual for kvinnelig seksualitet. Foto: REUTERS/David MoirVis mer

Denne sex-guiden var forbudt i 200 år

Nå legges den ut for salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Aristotle's Compleat Master-Piece» ble regnet som en tidlig guide til sex og graviditet, ifølge avisa Daily Mirror. 16. januar legges et eksemplar ut for salg på en auksjon i Edinburgh.

Den første utgaven ble gitt ut rundt 1680, men ble ble forbudt da den seinere fikk voksende oppmerksomhet på de britiske øyer.

I cirka 200 år forble boka forbudt, fra 1760-tallet til 1960.

Svært populær Blant amatør-jordmødre skal boka i sin tid ha blitt regnet som en viktig guide til kvinnelig seksualitet og graviditet. Selv om den var forbudt, skal boka ha blitt svært populær - spesielt på 1800-tallet.

- Den var veldig populær, trolig den teksten av sitt slag som ble trykket mest. Den kom i flere utgaver, sier kurator Cathy Marsden.

Versjonen som nå skal auksjoneres bort hos Lyon & Turnbull kom ut i 1766.

- Boka inneholder kraftige advarsler om konsekvensene ved utroskap. For den moderne leser er den en flott beskrivelse av hvordan perspektivene på sex har utviklet seg, sier hun.

Seksuell nytelse Kvinners forhold til egen seksualitet har endret seg gjennom tida - og ikke alltid til det bedre.

- Boka inneholder interessante biter om 1700-tallets oppfatning av at det ble vurdert som fordelaktig for kvinner å nyte seksuelt samvær, for lettere å bli gravide. Boka foreslår at både kvinner og menn bør nyte sex, sier Marsden.

For kvinner var slike ideer et framsteg. Seinere ble nytelsen igjen «inndratt».

- Det er interessant, fordi man mye seinere innså at kvinner ikke behøvde å få orgasme for å bli gravide. Da ble ideen om at kvinner skulle nyte sex langt mindre viktig, sier Marsden.

Ukjent opphav Tittelen på boka henviser til Aristoteles (384-322 f.Kr.), men har lite eller ingen ting med den greske filosofen å gjøre.

Hvordan navnet er knyttet til utgivelsen er ukjent. Hvem som skrev det opprinnelige manuset til boka er også ukjent.
 

BRUKT AV JORDMØDRE: Boka skal blant annet ha blitt flittig brukt av amatør-jordmødre. I boka gis det råd til kvinner om å nyte det seksuelle samkvem. Foto: REUTERS/David Moir
BRUKT AV JORDMØDRE: Boka skal blant annet ha blitt flittig brukt av amatør-jordmødre. I boka gis det råd til kvinner om å nyte det seksuelle samkvem. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer