Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne situasjonen er ei kruttønne

USA-ekspert mener det skal lite til før situasjonen kommer ut av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg utviklingen i Ferguson direkte her

(Dagbladet): Rasende demonstranter har tatt til gatene etter at en storjury besluttet å ikke ta ut tiltale mot politimannen som skjøt og drepte den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i sommer.

- Det jeg har sett i kveld, er verre enn den verste natta i august. Det er forferdelig, sa politisjef Jon Belmar på en pressekonferanse tirsdag.

- Helt som forventet Professor i Nord-Amerika-studier, Ole O. Moen, ved det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over de store protestene som pågår i flere amerikanske storbyer.

- Det som skjer nå, er helt som forventet. Storjuryen kom fram til at det er såpass mye usikkerhet at det ikke er skjellig grunn til å stille ham for retten. Men det er en forhistorie der, som gjør at dette nærmest er normal praksis. Politiet har ikke tatt ansvar for sine handlinger, sier han til Dagbladet.

BEKYMRET: Professor i Nord-Amerika-studier Ole O. Moen er bekymret for at situasjonen i USA skal eskalere. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
BEKYMRET: Professor i Nord-Amerika-studier Ole O. Moen er bekymret for at situasjonen i USA skal eskalere. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer

De siste åra har det vært en rekke hendelser, der ubevæpnede svarte amerikanere har blitt skutt av politiet. Moen mener det har ført til en mistillit i den svarte befolkningen mot politiet.

- Det er veldig enkelt. Man skal ikke bruke våpen med mindre man føler seg truet, noe som er en veldig subjektiv følelse. Men politiet har skutt en tolv år gammel svart gutt i som viftet med en replikapistol. I New York ble en eldre mann skutt i halvmørket, fordi en fersk politimann syntes han så skummel ut. I virkeligheten var han en uskyldig mann som forsøkte å komme seg inn i leiligheten sin. En rekke slike hendelser har ført til en veldig misnøye blant svarte amerikanere, som er rettet mot hvite politimenn.

Bare tre svarte politimenn I USA snakker man om «racial profiling», tilfeller der politiet stanser folk basert på hudfarge.

En undersøkelse gjort i regi av University of California, Los Angeles viser til statistikk fra 2013 som viser at i Ferguson var 86 prosent av alle sjåfører som ble vinket til side av politiet, svarte. 92 prosent av de som ble ransaket var afroamerikanere, men bare 67 prosent av befolkningen i Ferguson er afroamerikanere.

- I Ferguson arbeider det 54 politifolk som er utdannet fra politiakademiet. Bare tre av dem er svarte. Politiet i området har en mye høyere anholdelsesgrad av svarte bilister. En stor del av de lokale inntektene kommer fra bøter. Det er de svarte og den fattige befolkningen som betaler mye av dette.

- Det er farlig å dra generelle konklusjoner. Men man kan se strukturell rasisme som ligger latent, og vi ser at den kommer til utbrudd. De svarte i Ferguson, er ikke spesielt godt representert i ledelsen i byen. Det er snakk om et hvitt styre og flertallets tyranni, sier han.

- Umulig å sammenlikne I 1992 brøt det ut voldsomme opptøyer i Los Angeles etter at fire politimenn ble frikjent for å ha mishandlet afroamerikanske Rodney King. King hadde blitt verdenskjent året før, etter at en videofilm som viste at han ble banket opp av sju politimenn med batonger etter en biljakt ble offentliggjort.

Ifølge Wikipedia omkom 53 mennesker og skadene beløp seg til over en milliard dollar etter opptøyene, som varte i seks dager.

- Den gangen kom situasjonen helt ut av kontroll. Det er umulig å sammenlikne de to situasjonene, men dette er ei kruttønne. Frustrasjonen i befolkningen er enorm som følge av den økonomiske situasjonen i landet. Flere har mistet hjemmene sine, sier han og legger til:

- Myndighetene, inkludert president Obama, har oppfordret befolkningen til å ikke bruke vold. Det har stort sett blitt etterfulgt, men det er ikke så mange som skal krysse den grensa før andre følger etter. Da er det i gang.

- Kan komme flere dødsfall Moen sier det er populært å slå hardt ned på kriminalitet i USA, også blant politiet. Nå er han bekymret for den videre utviklingen.

VOLDSOFFER: Rodney King og behandlingen han fikk av Los Angeles-politiet, ble fanget på film i 1991, men i rettssaken ble betjentene frifunnet. Det ble startskuddet for voldsomme opptøyer som varte i seks dager. Foto: AP / NTB Scanpix
VOLDSOFFER: Rodney King og behandlingen han fikk av Los Angeles-politiet, ble fanget på film i 1991, men i rettssaken ble betjentene frifunnet. Det ble startskuddet for voldsomme opptøyer som varte i seks dager. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Politiet kan ikke gjøre flere feilgrep, for det skal veldig lite til før situasjonen eskalerer. Nå har de mobilisert delstatsmilitsen (National Guard red.anm.), det er ikke noe godt tegn. Det at myndighetene griper til å skulle kjøre den harde linja kan være med på å forsterke reaksjonene fra demonstrantene.

Det verste som nå kan skje, er ifølge Moen at myndighetene overreagerer.

- Dette kan gli over ganske fort, men det kan også eskalere like hurtig. Dersom situasjonen eskalerer kan det fort komme flere dødsfall, som igjen fører til en spiral som vil øke voldelighetene videre. Politiet har ikke håndtert slike saker spesielt godt tidligere. De har vært negative, arrogante og voldelige, noe som har gjort at konfliktnivået har skrudd seg opp, forteller Moen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling