- Denne skjermen gir en falsk trygghet

Trygg Trafikk mener bilister må se på veien - ikke på en TV-skjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trygg Trafikk jubler ikke over Samsungs ønske om å begynne arbeidet med å installere trådløse kameraer i front av lastebiler, som igjen sender bilder til en skjerm montert bak.

- Konsekvensen er at dette kan gi en falsk trygghet, og at flere tar forbikjøringer de ellers ikke ville foretatt, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen til Dagbladet.

- Deler av virkeligheten Ifølge Samsung lar teknologien førere bak lastebiler se møtekommende trafikk før de prøver seg på en forbikjøring. Skjermene vil gi sjåføren bak lastebilen en oversikt over trafikkbildet foran traileren, selv i mørket, skriver selskapet.

- Det er fantastisk flott at Samsung engasjerer seg i trafikksikkerhet, og dette en utrolig morsom idé. Men løsningen gir ikke bedre trafikksikkerhet i virkeligheten, sier Årøen i Trygg Trafikk.

- Det gjør ikke forbikjøringssituasjoner tryggere. Årsaken er at bildet bare viser deler av virkeligheten, fortsetter hun.

- Går glipp av informasjon Hun påpeker at bilister som planlegger en forbikjøring må vite at de har god sikt, og være hundre prosent sikker på at det ikke kommer en bil imot.

- Men når du ser på denne skjermen går du glipp av en del informasjon, som lysforhold og avstand til både neste bil, bakketopp og sving. Konsekvensen er at det kan gi en falsk trygghet som kan gi flere forbikjøringer og farlige trafikksituasjoner, sier Årøen.

SKEPTISK TIL SKJERM: Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen frykter at Samsungs forslag til en skjerm montert på baksiden av lastebiler vil bidra til at bilister går du glipp av en del informasjon i trafikkbildet. - Konsekvensen er at det kan gi en falsk trygghet som kan gi flere forbikjøringer og farlige trafikksituasjoner, sier Årøen. Foto: Trygg Trafikk
SKEPTISK TIL SKJERM: Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen frykter at Samsungs forslag til en skjerm montert på baksiden av lastebiler vil bidra til at bilister går du glipp av en del informasjon i trafikkbildet. - Konsekvensen er at det kan gi en falsk trygghet som kan gi flere forbikjøringer og farlige trafikksituasjoner, sier Årøen. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

Hun viser også til at kjøreforhold på norske veier ikke alltid er optimale.

- På norske vinterveier der det snør, regner og blåser både vannrett og loddrett er det ikke så lett å se en TV-skjerm i det hele tatt. For å ikke snakke om å klare å holde skjermen ren nok til at bildet vises, sier Årøen.

- Oppfordrer til forbikjøringer Samsungs forslag til en skjerm oppfordrer folk til å kjøre forbi, mer enn å gjøre trafikken tryggere, mener kommunikasjonssjefen.

- Den tryggeste forbikjøringa er den som aldri blir foretatt. I kjøreopplæringen jobber man nå mer med å avbryte forbikjøringer enn å kjøre forbi, sier hun.

- Så dere er imot dette forslaget?

- Nei, men vi tenker den kan gi falsk trygghet. Det er veien og hele trafikkbildet bilister skal holde fokus på når de kjører - og ikke en skjerm.

Distraksjon Ifølge tall fra Trygg Trafikk skyldes 30 prosent av alle trafikkulykker i Norge distraksjon.

- Det betyr at bilistene gjør annet enn å holde øye på veien. De driver med for eksempel mobiltelefonen sin eller radioen. Og det å se på en skjerm foran seg, framfor et totalt trafikkbilde, tror vi fører til at bilister kan bli ukonsentrert eller distrahert, sier Årøen.

I fjor ble 674 personer hardt skadd i trafikken, ifølge Trygg Trafikk. 147 personer omkom. I tillegg skjedde det i underkant av 5000 trafikkulykker med personskader i en eller annen grad.