KULT KORT: Dougie McDonald gir her et gult kort til daværende Celtic-spiss Georgios Samaras (en av verdens tilsynelatende hyggeligste fotballspillere) i en kamp mot Motherwell i 2010. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpix
KULT KORT: Dougie McDonald gir her et gult kort til daværende Celtic-spiss Georgios Samaras (en av verdens tilsynelatende hyggeligste fotballspillere) i en kamp mot Motherwell i 2010. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpixVis mer

Denne skotske fotballdommeren er en av de første som prøver å bli «glemt» av Google

Løy om straffeavgjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år slo EU-domstolen fast at europeiske nettbrukere har en «rett til å bli glemt».

Bare i løpet av de første dagene ba 1200 europeere internettgiganten tynt om å få lov til å bli slettet fra nettets viktigste hukommelse.

Nå har de første slettingene blitt utført. Men den umiddelbare konsekvensen for noen av dem som tidligere er blitt utsatt for noe negativ omtalte tidligere er kanskje ikke helt som ønsket.

Listet opp The Guardians James Ball har nemlig listet opp de første artiklene som avisa har fått beskjed om at ikke lenger vil være tilgjengelig ved googling.

Blant dem tre artikler om den skotske fotballdommeren Dougie McDonald.

Han ble bredt omtalt etter en omstridt episode i en kamp mellom Dundee United og Celtic i 2010. Han ga først en straffe til Celtic, men ombestemte seg. I ettertid viste TV-bildene at det trolig var en korrekt avgjørelse. McDonalds problem var bare at han løy umiddelbart etter kampen, og sa det var en av linjedommerne som hadde grepet inn. Det viste seg å ikke stemme, og McDonald la til slutt opp som følge av rabalderet.

Var glemt? Undertegnede er av alle ting over snittet interessert i skotsk fotball. Selv om jeg så den aktuelle kampen og fulgte med i dagene etterpå, må jeg ærlig innrømme at jeg hadde glemt episoden, til den altså ble omtalt igjen nå, etter at McDonald eller noen som står ham nær hadde bedt om å få den «glemt». Ulike Twitter-brukere, blant dem en del Celtic-supportere, lar det heller ikke forbigå i stillhet.

Et søk på «Dougie McDonald Guardian» gir nå ingen treff på de opprinnelige artiklene, som fortsatt er tilgjengelige direkte hos avisa. Men saken om slettingen er nå første treff.

Ball i The Guardian har tidligere profilert seg som motstander av dommen og konsekvensene. Han mener pressefriheten trues.

- Mediene kan og bør gjøre mer motstand. Én mulighet kan være å gå til retten. En annen kan være å bruke verktøy og søkemotorer utenfor EU, skriver han.

Skjema EU-domstolen slo i sin dom fast at lenker til personlig informasjon må kunne slettes fra søketreffene dersom informasjonen framstår som usann, irrelevant eller utdatert.

Google har laget et eget skjema som europeere med sletteønsker kan fylle ut. Skjemaet er internettselskapets foreløpige tiltak som skal sikre at de opererer i tråd med europeisk lov og rett.

Nettgiganten har varslet at de vil forsøke å balansere mellom retten til privatliv og offentlighets rett til informasjon. De oppgir at de særlig vil legge vekt om informasjonen framstår som utdatert og om det er hensyn som tilsier at offentlighet er viktigere.