PROTOTYPE:  Av smartpistolen som nå utvikles av Armatix. Arkivfoto: Reuters.
PROTOTYPE: Av smartpistolen som nå utvikles av Armatix. Arkivfoto: Reuters.Vis mer

Denne smartpistolen gjør våpenlobbyen meget sint

Kan kun avfyres ved hjelp av en bestemt klokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske selskapet Armatix har utviklet et såkalt smartvåpen som kun kan avfyres av en autorisert bruker med den nødvendige teknologien.

Det fungerer ved at det er en elektronisk chip i våpenet, som kommuniserer med et armbåndsur - via et radiosignal. Våpenet vil ikke fungere om det er mer enn 25 centimeter fra klokka, og det koster omtrent 10 000 norske kroner å kjøpe uret og pistolen.

- Bare la vær Belinda Padilla er sjef for Armatix, hun mottar nå drapstrusler for våpenet firmaet er i ferd med å utvikle. Bilder og informasjon om Padilla er spredd på amerikanske internettsider, med den oppfordringen om å trekke ned Padilla.

- Om du ikke vil ha det kan du bare la vær å kjøpe det. Alt vi gjør er å tilby et sikrere alternativ for dem som bærer våpen, sier Padilla til NY Times.

Motstanderne derimot, de frykter lovgivningen staten New Jersey følger, som president Barack Obama for øvrig støtter.

Der er hovedregelen slik at tre år etter at smartvåpen blir tilgjengelig for allmenheten, skal kun dette våpenet selges av våpenhandlerne i staten.

Store protester National Rifle Association (NRA) går hardt ut mot dette forslaget. Våpenlobbyorganisasjonen er prinsippielt mot at folk skal bruke det de mener er «upålitelige og dyre teknologier», som kompliserer sekundene før et våpen kan avfyres.

Hatkampanjen fra NRA har spredd seg raskt på nett og den engasjerer mange, og nå har flere våpenbutikker som i utgangspunktet var positive til forslaget snudd i døra.

En våpenforhandler mottok hundrevis av telefoner og ble drapstruet en rekke ganger etter at han planla å selge dette våpenet, melder blant annet Reuters.

- Jeg kan ikke risikere at butikken min blir brent ned. Jeg har folk rundt meg som jeg må ta vare på, sier Andy Raymond som er medeier i en av våpenbutikkene som nå har snudd i saken etter kampanjen.

- Mitt oppdrag Selv om sjefen i NRA har utrykt at han er bekymret for framtidas utvikling innenfor våpenteknologien, er Padilla uansett sikker på at teknologien som nå - kanskje - gjennomføres flere steder i USA er til det beste for landet.

Hun har dette å si til NRA og deres støttespillere

- Dette er mitt oppdrag i livet. Og hvis de virkelig forsto teknologien, ville de ikke vært redd for den i det hele tatt, sier hun.