Denne soppen kan du dø av

Godbitene venter i skogen - men gå ikke alene på nybegynnertur. Sjekk soppen din på nett!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Du kan dø eller få alvorlige helseskader for livet hvis du gjør feil valg på sopptur. Men det er ingen grunn til å la seg skremme av den fatale feilvurderingen et ektepar i Bergen gjorde for halvannen uke siden. De spiste verdens aller giftigste sopp, slørsopp. De ble alvorlig syke og har fått ødelagt nyrene for alltid.

- Det skal ikke være mulig å ta feil av slørsopp og matriske, slik dette paret har gjort, hvis du følger nybegynnerreglene. Meld deg på en sopptur i ditt nærområde første gang du skal ut å plukke eller bli med kyndige. Etterpå kan du skaffe deg en soppbok, og da er du klar til å høste godbitene uten fare, sier leder Gro Gulden i Norges sopp- og nyttevekstforbund til Dagbladet.no.

Den alvorlige episoden i Bergen er den første hun har hørt om siden en familie i Vestfold ble hardt rammet av slørsoppforgiftning for fire år siden.

Mattilsynet

Det er høysesong for soppsanking, og på forbundets hjemmesider eller hos Mattilsynet finner du informasjon om organiserte soppturer eller soppkurs. Mattilsynet skal også kjenne til hvor og når det er soppkontrollør. Hos Mattilsynet mange steder kan du også komme innenfor kontortiden for å sjekke soppfangsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer