Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne soppen kan du dø av

Godbitene venter i skogen - men gå ikke alene på nybegynnertur. Sjekk soppen din på nett!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Du kan dø eller få alvorlige helseskader for livet hvis du gjør feil valg på sopptur. Men det er ingen grunn til å la seg skremme av den fatale feilvurderingen et ektepar i Bergen gjorde for halvannen uke siden. De spiste verdens aller giftigste sopp, slørsopp. De ble alvorlig syke og har fått ødelagt nyrene for alltid.

- Det skal ikke være mulig å ta feil av slørsopp og matriske, slik dette paret har gjort, hvis du følger nybegynnerreglene. Meld deg på en sopptur i ditt nærområde første gang du skal ut å plukke eller bli med kyndige. Etterpå kan du skaffe deg en soppbok, og da er du klar til å høste godbitene uten fare, sier leder Gro Gulden i Norges sopp- og nyttevekstforbund til Dagbladet.no.

Den alvorlige episoden i Bergen er den første hun har hørt om siden en familie i Vestfold ble hardt rammet av slørsoppforgiftning for fire år siden.

Mattilsynet

Det er høysesong for soppsanking, og på forbundets hjemmesider eller hos Mattilsynet finner du informasjon om organiserte soppturer eller soppkurs. Mattilsynet skal også kjenne til hvor og når det er soppkontrollør. Hos Mattilsynet mange steder kan du også komme innenfor kontortiden for å sjekke soppfangsten.

Forbundets leder Gro Gulden er førsteamanuensis og soppekspert ved Botanisk museum. På museets hjemmesider finner du bilder og beskrivelse av sopper du absloutt skal la bli igjen i skogen.

-Du kan ikke kjøre bil selv om du har lært alle detaljene i den teoretiske delen av førerprøven. Du må prøve deg bak rattet med beina på pedalene. På samme måte må du være med kjentfolk på sopptur før du kan greie deg på egenhånd. Det er ikke vanskelig, sier soppeksperten.

De seks sikre

 LIVSFARLIG:  Slørsopp skal du la stå igjen i skogen. Foto: Arnt  E .  Folvik
LIVSFARLIG: Slørsopp skal du la stå igjen i skogen. Foto: Arnt E . Folvik Vis mer

Og med "ikke vanskelig" mener hun at de seks sikre matsoppene raskt blir lette å kjenne igjen for nybegynnere:

• matriske

• fåresopp

• matblekksopp

• kantarell

• skrubb

• blek piggsopp

Spis aldri noe du ikke er hundre prosent sikker på hva er. Det er grunnregelen, påpeker soppeksperten, som selv har traktkantarell og blå ridderhatt som sine favoritter.

image: Denne soppen kan du dø av

-På nettet er det ikke lagt ut noen systematisk presentasjon av de sikre matsoppene, bare de giftige og farlige, så vidt jeg vet. Det kan være en ide å vinkle den veien også, mener eksperten.

Ligner influensa

Sjansen for å komme unna en soppforgiftning uten ødelagte nyrer er større jo tidligere du kommer til medisinsk behandling. Men det er lettere sagt enn gjort.

- Den såkalte latenstiden, fra du spiser til du merker at noe er galt, er lang, fra tre dager til to uker. Og det begynner som influensasymptomer. Da er det ikke alle som tenker på at det kan ha noe med giftig sopp å gjøre, sier Gro Gulden.

Gifttelefonen

Helse- og sosialdirektoratet har en døgnåpen gifttelefon på 22591300. Der svarer farmasøyter og andre fagfolk på alt som har med gift og helsefare å gjøre . I forrige måned var det 3800 henvendelser til gifttelefonen, mange om sopp.

Her finner du direktoratets tegninger og beskrivelser av de giftige soppene.

-Hvis du finner en giftig sopp i kurven etter plukking, for eksempel en slørsopp, må da hele fangsten kastes?

-En soppkontrollør vil si det, fordi hun eller han har et stort formelt ansvar i forbindelse med kontrollen. Men jeg mener at det ikke er nødvendig før du har rensket soppen som du skal ute i skogen før du legger den i kurven. Det er først når du har fått i deg en bit av den giftige soppen at det er farlig, sier soppekspert Gro Gulden.

TRYGG OG GOD: Matriske er en av de seks sikre matsoppene. Det var denne soppen ekteparet i Bergen skulle plukke, men gjorde en fatal forveksling med giftig slørsopp.