Denne «søvngjengeren» skaper trøbbel ved kvinne-college

Statue skaper reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noe av selve poenget med kunst er ofte at den skal provosere. Skape reaksjoner og debatt. Tony Matelli har lyktes med begge deler med sin nye utstilling ved Wellesley College nær Boston i USA.

Historien om, og ikke minst bildene av, den naturtro, søvnige og lettkledde statuen «Sleepwalker» går nå verden over.

Statuen er plassert i veikanten like ved skolen, for å promotere utstillingen ved museet. Og promo har Matelli fått, etter at flere studenter startet en kampanje for å få den fjernet.

- Statuen forårsaker engstelse og frykt, heter det i underskriftskampanjen. Der hevdes det også at statuen kan gi assosiasjoner til overgrep. Skolen er bare åpen for kvinnelige studenter.

- Selv om det kan framstå som humoristisk og provoserende for noen, er statuen en unødig stressfaktor for mange studenter, hevdes det.

- Uklare skiller Museumssjef Lisa Fischman har forsvart stuntet blant annet i kommentarfeltet på kampanjenettsiden.

- Vi plasserte den der i veikanten like ved museet for å knytte utstillingen, som er inne i museet, med livet på campus. Jeg elsker ideen om kunst som stikker av fra museet og at det gir et uklart skille mellom hva vi kan forvente å se inne i museet og hva vi kan forvente å se i verden ellers, skriver hun og presiserer at hun er glad for at det har skapt diskusjon.

KVINNE-COLLEGE: Statuen er upassende og skaper frykt, mener kritikerne. Foto: REUTERS / Dominick Reuter / NTB scanpix
KVINNE-COLLEGE: Statuen er upassende og skaper frykt, mener kritikerne. Foto: REUTERS / Dominick Reuter / NTB scanpix Vis mer

Zoe Magid, en av initativtakerne til kampanjen mot statuen, er ikke fornøyd med responsen.

- Vi er virkelig skuffet over at hun er glad for at det har startet en diskusjon, men at hun ikke svarer på at bringer usikkerhet inn i tilværelsen til studentene, sier hun til Boston Globe.

Sovne ved rattet Den kritiske leser vil kanskje tenke: Men hva er egentlig meningen med statuen? Tony Matelli prøver seg med et svar:

- Den kan bety mange ting. Altså, kunst er åpent (for tolkning). De som ser den har sin egen historie, sitt eget politiske syn, sine egne håp og sin egen frykt og alt sånt. For meg er det en statue om å være fortapt. Om å sovne ved rattet, sier han til Washington Post.

SØVNGJENGER: «Sleepwalker» står i veikanten ved Wellesley College. Foto: REUTERS / Dominick Reuter / NTB scanpix
SØVNGJENGER: «Sleepwalker» står i veikanten ved Wellesley College. Foto: REUTERS / Dominick Reuter / NTB scanpix Vis mer