Denne spriten kan du dø av

FREDRIKSTAD/MOSS: I går kveld ble en sjette person i Østfold brakt til sykehus med metanolforgiftning. Politiet har pågrepet fire personer, og utelukker ikke at flere tusen liter av den livsfarlige spriten kan være i omløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det står om livet til folk. Nå er vi bare opptatt av å få tak i dem som har kjøpt denne spriten slik at vi kan unngå at noen stryker med. Vi står overfor organisert kriminalitet med et veletablert omsettingssystem. Mønsteret tyder på at det har foregått over flere år, mener politioverbetjent Øivind Sveistrup.

Han står lent over tre bæreposer med spritflasker og en halvfull tilitersdunk med sprit. Ut døra forsvinner en mann i 50-åra. Han har levert fra seg det som skulle være et rimelig spritlager til julefeiringa. Heldigvis unnlot han å prøvesmake.

Fire er pågrepet

Politiet står overfor et ferskt parti med sprit som inneholder den livsfarlige typen metanol, også kjent som tresprit. De frykter at mange er uvitende om at de har kjøpt dødelig sprit. Politiet jobber seg bakover i rekken av selgere, i håp om å få sporet opp den livsfarlige spriten. Samtidig jobber de på spreng med å få tak i dem som uvitende har kjøpt en tilitersdunk med livsfarlig sprit.

- Vi har pågrepet fire personer som står bak spritsalget. De to nederste i rekka har skjønt alvoret i saken og bidratt til å minimalisere skadene. De har lagt alle kortene på bordet og gitt oss navnene på personene de har solgt til, forteller Sveistrup.

Et stort spritparti

Han forklarer at pårørende til en av de metadonforgiftede kvinnene fortalte hvem spriten var kjøpt av. Selgeren hadde solgt 130 liter sprit. Ved pågripelsen fortalte han politiet hvem han hadde kjøpt spriten av, og hvem han hadde solgt spritdunker til.

Det samme gjorde nestemann i rekka. Han hadde solgt 70 liter til forskjellige folk. Til politiet navnga han personene han hadde solgt til og oppga navnet på tredjemann i linjen. Seint i går kveld hadde politiet pågrepet en fjerde mann.

- Vi jobber oss bakover i rekka, og for hver gang vi kommer et sted blir partiet større, forteller Sveistrup. Han frykter at det kan være snakk om et stort parti.

- I teorien kan det rulle trailere på veiene mot Trøndelag og Nord-Norge med denne spriten, sier han.

Spritgave til venner

50-åringen som har vært innom med de nyinnkjøpte varene, har betalt 2600- 2700 kroner for en tilitersdunk sprit. Kjøpet kunne kostet ham synet og i verste fall livet. Han hadde allerede begynt å blande ut spriten i mindre flasker med ulike likøressenser.

- Litt av problemet vårt er at folk har blandet spriten ut på flasker og gitt bort i gave til venner og familie, forklarer Sveistrup.

Han opplyser at den farlige væsken lukter omtrent som sprit, og selges som ren 96 prosent brennevin. Kjøperne tilhører ikke noe belastet miljø, men er voksne etablerte folk som har villet sikre seg billig sprit. Sveistrup mistenker at spriten er smuglet fra utlandet.

- Kripos og Tollvesenet hjelper oss med å analysere tilitersdunkene for å finne ut hvor emballasjen kommer fra.

Dødelig: En av mange uvitende spritkjøpere har levert de livsfarlige varene på politistasjonen i Moss. Politioverbetjent Øivind Sveistrup frykter at liv skal gå tapt før de får varslet alle som har kjøpt sprit med metanol.
Beslag: Sprit-kjøpere har mikset seg brennevin med essenser og hatt det på originalflasker.