Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne steinen er vanlig på Hawaii

Nå er den funnet på Mars.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN:  Dette bildet tatt av Curiosity roverens kamera viser steinen «Jake Matijevic». De røde prikene viser hvor roverens instrumenter har skutt lasestråler. De lilla sikrlene viser hvor den er belyst med alfapartikkel-røntgenspektrometer. 

   REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS/NTB Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Dette bildet tatt av Curiosity roverens kamera viser steinen «Jake Matijevic». De røde prikene viser hvor roverens instrumenter har skutt lasestråler. De lilla sikrlene viser hvor den er belyst med alfapartikkel-røntgenspektrometer. REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Den ubemannede NASA-roveren Curiosity har gjort en ny, overraskende oppdagelse på Mars.

Roveren har funnet en stein, som har fått tilnavnet «Jake Matijevic»,  av en bergart som aldri tidligere har vært observert på planeten Mars.

Derimot er den relativt vanlig på jorda, hvor den finnes i riftsoner som for eksempel ved vulkanene på Hawaii, skriver Wired.com.

- Dette er en bergart som de tidligere Mars-roverne, som Spirit og Opportunity, ikke har oppdaget, understreket Roger Weins i Nasas Curiosity-team på en pressekonferanse i går.

Den oppsiktsvekkende steinen er 25 centimeter høy og 40 centimeter bred og har fått tilnavnet «Jake Matijevic» etter Jacob Matijevic, en matematiker som var sentral i arbeidet med å bygge Curiosity, men som døde få dager etter at den landet på mars i august 2012.
Skulle teste instrumentene Bergarten oppstår under relativt høyt trykk og ofte ved nærvær av vann.

Curiosity er programmert til å fokusere mest på sedimentære bergarter som kan si noe om det tidligere har vært vilkår for liv på mars. Denne steinen er derimot av en vulkansk bergart. Trolig har den oppstått rundt 8 kilometer under mars overflate.

Curiositet undersøkte i utgangspunktet steinen først og fremst for å teste ut instrumentene sine.

Den har blant annet et alfapartikkel-røntgenspektrometer som har gjennomstrålet steinen med røntgen for å fastslå den kjemiske sammensetningen. Steinen er også blitt beskutt med laser slik at mikroskopiske deler av steinen er fordampet for så å bli analysert.

- Overraskende Undersøkelsene viser at steinen inneholder elementer som silisium, aluminium, natrium og kalium.

- Dette var veldig overraskende fordi det er annerledes enn de sammensetningene vi kjenner fra steinarter på Mars, sier Edward Stolper i Curiosity-teamet på en pressekonferanse.

Forskerne tror steinen ble formet i det indre av Mars da magma fløt opp gjennom kaldere stein. Da magmaet ble nedkjølt krystalliserte elementer som nikkel, jern og magnesium seg først ut. Dette etterlot materialer som silisium, aluminium, natrium og kalium.

Selv om steinen er oppsiktsvekkende understreker forskerne at det bare er en isolert prøve og at det ikke er mulig å utrede for mye om planetens geologi av dette.

HER UNDERSØKES STEINEN:  Steinen ble i utgangspunktet undersøkt mest for at Curiosity skulle få testet ut instrumentene på robotarmen sin. Foto:  AP Photo/NASA/NTB Scanpix
HER UNDERSØKES STEINEN: Steinen ble i utgangspunktet undersøkt mest for at Curiosity skulle få testet ut instrumentene på robotarmen sin. Foto: AP Photo/NASA/NTB Scanpix Vis mer