DETTE SÅ BRAHE: Dette bildet fra NASA er en gjengivelse av stjerneeksplosjonen som inspirerte Tycho Brahe til en karriere som astronom. Foto: SCANPIX/AP/NASA
DETTE SÅ BRAHE: Dette bildet fra NASA er en gjengivelse av stjerneeksplosjonen som inspirerte Tycho Brahe til en karriere som astronom. Foto: SCANPIX/AP/NASAVis mer

Denne stjerne-eksplosjonen er 436 år gammel

436 år etter Tycho Brahes oppdagelse, har forskerne funnet ut hva han så på stjernehimmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har lenge visst at lyset den danske astronomen så på stjernehimmelen i 1572 kom fra en supernova, en stjerneeksplosjon. Men nå har forskere i Tyskland, Japan og Nederland funnet ut at supernovaen ble skapt av thermoatomisk eksplosjon av en hvit dverg og en nærliggende stjerne, melder Nature.

Supernovaens lysskjær er kraftig svekket siden Tycho Brahes observerte den, men forskerne har klart å finne noe lys fra eksplosjonens tidligste dager.

- Det vi har gjort, er å bruke stjernestøv som et slags speil, sier astronomen Oliver Krause ved Max Planck-instituttet i Heidelberg.

Den nye studien blir presentert i dagens utgave av Nature.

Det var på kvelden 11. november 1572 at Tycho Brahe oppdaget det han trodde var en ny, sterkt lysende stjerne i stjernebildet Cassiopeia. Lyset ble etterhvert like sterkt som fra Venus og kunne sees i to uker etterpå selv i dagslys. Etter 16 måneder forsvant det.

Helt siden oldtiden hadde den almenne oppfatningen vært at stjernebildet var uforanderlig. Lenge før teleskop ble oppfunnet gjorde Brahe svært presise målinger som viste at dette var uriktig.

Supernovaen Brahe så novemberkvelden i 1572 inspirerte Brahe til hans karriere som astronom, og ett år etter opplevelsen skrev han boka De nova stella, der begrepet supernova ble lansert for første gang.