Denne stjerne-eksplosjonen er 436 år gammel

436 år etter Tycho Brahes oppdagelse, har forskerne funnet ut hva han så på stjernehimmelen.

DETTE SÅ BRAHE: Dette bildet fra NASA er en gjengivelse av stjerneeksplosjonen som inspirerte Tycho Brahe til en karriere som astronom. Foto: SCANPIX/AP/NASA
DETTE SÅ BRAHE: Dette bildet fra NASA er en gjengivelse av stjerneeksplosjonen som inspirerte Tycho Brahe til en karriere som astronom. Foto: SCANPIX/AP/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskerne har lenge visst at lyset den danske astronomen så på stjernehimmelen i 1572 kom fra en supernova, en stjerneeksplosjon. Men nå har forskere i Tyskland, Japan og Nederland funnet ut at supernovaen ble skapt av thermoatomisk eksplosjon av en hvit dverg og en nærliggende stjerne, melder Nature.

Supernovaens lysskjær er kraftig svekket siden Tycho Brahes observerte den, men forskerne har klart å finne noe lys fra eksplosjonens tidligste dager.

- Det vi har gjort, er å bruke stjernestøv som et slags speil, sier astronomen Oliver Krause ved Max Planck-instituttet i Heidelberg.

Den nye studien blir presentert i dagens utgave av Nature.

Det var på kvelden 11. november 1572 at Tycho Brahe oppdaget det han trodde var en ny, sterkt lysende stjerne i stjernebildet Cassiopeia. Lyset ble etterhvert like sterkt som fra Venus og kunne sees i to uker etterpå selv i dagslys. Etter 16 måneder forsvant det.

Helt siden oldtiden hadde den almenne oppfatningen vært at stjernebildet var uforanderlig. Lenge før teleskop ble oppfunnet gjorde Brahe svært presise målinger som viste at dette var uriktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer