Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne stormen er livsfarlig

Hundretusener er uten strøm og flomvannet trenger seg inn kysten. Følg «Isaac»s herjinger direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 250 000 er uten strøm, flere hus står i brann og enorme mengder regn piskes rundt: Stormen «Isaac», som nylig ble oppgradert til orkan kategori én, har fått landkjenning i delstaten Louisiana, nøyaktig sju år etter at «Katrina» raserte storbyen New Orleans.

Det er så langt ikke meldt om personskader.

Etter å ha samlet styrke over det varme vannet i Mexicogolfen, hamrer den tropiske orkanen kysten med vinder opptil 130 kilometer i timen. Den drev innledningsvis en over tre meter høy vegg av vann inn over land, da den først ankom 19.45, lokal tid.

- «Isaac» er en stor og farlig tropisk syklon, og representerer en like reell fare som andre kategori én-orkaner i dette området. Og dessverre er «Isaac» på sitt «sunneste» akkurat nå. Størrelsen vil gjøre at den får vidtrekkende konsekvenser, som varer lenger siden den beveger seg sakte, sier meteorolog Stu Ostro ved The Weather Channel.

Nesten stoppet opp Sentrum for stormen ser ut til å passere vest for New Orleans, men systemet har nå omtrent stoppet opp og står «nesten stasjonært ved kysten av sørøstlige Louisiana», melder National Hurricane Center (NHC).

Dette gir «Isaac» god tid til å slippe enorme mengder nedbør over ett område. NHC varsler om mellom 300 og over 500 millimeter nedbør over Louisiana. Det har ført til fornyet frykt hos enkelte innbyggere i de utsatte områdene.

EN HUND: Scout svømmer i New Orleans-innsjøen Pontchatrain. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
MENS DE VENTER... Lek og moro før «Isaac» treffer New Orleans med full styrke. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB Scanpix
VANN: Værmyndighetene varsler om store stomfloder på over tre meter. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB Scanpix
FOLKETOMT: De som ikke har forlatt New Orleans, rir ut stormen hjemme eller i tilfluktsrom satt opp av lokale myndigheter. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTB SCANPIX
FUGL: En vannverksarbeider redder en pelikan i New Orleans. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTB Scanpix

- En saktegående storm kan forårsake mye mer skade og mange flere strømbrudd, fordi den kan ødelegge omtrent alt om den bare henger der for alltid, sier Bonnie Schertler (54), som selv mistet hjemmet under orkanen «Katrina».

- Trusselen om farlig stormflod og oversvømmelser fortsetter, opplyser værmyndigheten NHC i sitt siste varsel, mens lokale nyhetsstasjoner melder om vann som allerede har begynt å flomme over diker i delstaten.

- Kan drepe deg «Isaac», som ankom New Orleans på sjuårsdagen til kategori tre-stormen«Katrina», er mye svakere, og borgermester Mitch Landrieu har ikke beordret en obligatorisk evakuering. Han advarer likevel om at situasjonen er livsfarlig, og ber folk om å holde seg innendørs.

- Vi forventer ikke en «Katrina»-liknende hendelse, men husk at det er ting ved en kategori én som er livsfarlig, sier Landrieu.

Det har de siste dagene vært lange bilkøer med folk som frivillig evakuerer byen, som ligger under havnivå, mens andre velger å ri ut stormen hjemme eller i tilfluktsrom. Gatene er tomme for folk og vinduer dekket til med planker, men det er lite frykt eller panikk å spore, melder AP.

- Isaac er sønnen til Abraham, sier Margaret Thomas, som selv ble hardt rammet av «Katrina» for sju år siden.

- Det er et spesielt navn. Det betyr at Gud vil beskytte oss, fortsetter hun.

Føler seg trygg New Orleans' dikesystem, som sviktet fullstendig i 2005, er nå oppgradert og utbedret til en prislapp på 14 milliarder dollar. «Isaac» blir den første store testen siden orkanen «Gustav» i 2008.

- Jeg føler meg trygg. Om vinden ikke blir for røff, kan jeg bli her. Om vannet kommer inn, kan jeg gå opp i andre etasje, sier Pamela Young som planlegger å holde seg innendørs i nabolaget Lower Ninth Ward med hunden Princess.

Over 4000 heimevernssoldater i Louisiana er kalt ut, inkludert 48 team i båter rundt New Orleans.

24 drept Byen, som har et sentrum som ligger under havnivå, er spesielt utsatt for stormer, og innbyggerne håper nå de mange millionene som etter at Katarina herjet i 2005 ble brukt til å sikre byen mot lignende tilfeller, skal hjelpe dem denne gangen.

«Isaac» har drept minst 24 personer i Haiti og på den Dominikanske republikk, og har ført til betydelige oversvømmelser i Karibien.

Ute i Atlanterhavet fortsetter årets stormsesong for fullt. Den tropiske stormen «Kirk» er ventet å intensiveres til orkan i løpet av noen dager, men har en foreløpig prognose som tar den nordøstover og langt unna land.

STORMFLOD: Stormen presser store mengder vann inn over kysten. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTB Scanpix
STORMFLOD: Stormen presser store mengder vann inn over kysten. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTB Scanpix Vis mer
«ISAAC»: Et satellittbilde av det enorme stormsystemet over Mexicogolfen. Foto: Jeff Schmaltz / LANCE MODIS Rapid Response Team / Goddard Space Flight Center
«ISAAC»: Et satellittbilde av det enorme stormsystemet over Mexicogolfen. Foto: Jeff Schmaltz / LANCE MODIS Rapid Response Team / Goddard Space Flight Center Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media