Denne styrespaken utløste dødskrasj

To små barn mistet foreldrene og storesøster (5) da bilen frontkolliderte med hjullaster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Den tragiske ulykka skjedde på E 39 ved Gjedrem i Bjerkreim kommune i Rogaland 24. november 2005.

To små barn på henholdsvis et halvt år og to år overlevde, mens foreldrene og storesøster som var fem år gammel omkom i det voldsomme sammenstøtet med hjullasteren.

Nå har Statens Havarikommisjon for Transport offentliggjort sin rapport.

Frikjenner sjåføren

Ulykkesrapporten frikjenner langt på vei den 38 år gamle hjullastersjåføren.

«Etter ca. 10 kjørte kilometer kom føreren av hjullasteren utilsiktet i berøring med en liten styrespak som er beregnet til å styre maskinen ved kjøring på anleggsområder. Føreren forsøkte å styre tilbake med rattet, men hjullasteren kom ut av kontroll, og den svingte brått til venstre og kolliderte med en møtende personbil,» heter det i rapporten.

Det framgår at bilens kupe ble fullstendig knust i kollisjonen.

I ettertid har Volvo, samt flere andre hjullasterprodusenter, bygd om styresystemene etter krav fra Arbeidstilsynet.

Denne styrespaken utløste dødskrasj

Produsenten får kritikk

Produsenten får kraftig refs av Havarikommisjonen fordi det ikke fantes noen sperre til hinder for at det konkurrerende styresystemet kunne slå inn mens anleggsmaskinen var i bevegelse på veien.

«SHT mener at produsent av hjullaster ikke hadde i tilstrekkelig grad vurdert de sikkerhetsmessige konsekvensene av å fjerne sperreanordningen (...) I tillegg mener havarikommisjonen at offentlig godkjenning av anleggsmaskiner og prosedyrene for årlig sikkerhetskontroll av hjullastere er mangelfull.»

38-åringen som førte hjullasteren har forklart at han prøvde det han kunne å styre mot høyre da han skjønte at han hadde retning mot personbilen. Men hjullasteren ville ikke lystre.

«Styrespaken satt utsatt plassert og var uskjermet slik at den lett kunne aktiveres utilsiktet,» konkluderer Havarikommisjonen.

Denne styrespaken utløste dødskrasj

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer