Denne superbomben skal knuse Irans atomprogram

USAs forsvarsdepartement vil framskynde bruken av den største konvensjonelle bomben noensinne.

UNDER TESTING: Et bombefly slipper en såkalt «bunker buster» eller bunkerknuser over et testfelt i Utah i august 2003. Det amerikanske forsvarsdepartementet forsøker nå å få framskyndet innfasingen av neste generasjons bunkerknusere, som fortsatt er under testing.  Foto: REUTERS/Technical Sgt. Michael Ammons/USAF/Handout/SCANPIX
UNDER TESTING: Et bombefly slipper en såkalt «bunker buster» eller bunkerknuser over et testfelt i Utah i august 2003. Det amerikanske forsvarsdepartementet forsøker nå å få framskyndet innfasingen av neste generasjons bunkerknusere, som fortsatt er under testing. Foto: REUTERS/Technical Sgt. Michael Ammons/USAF/Handout/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Det amerikanske forsvarsdepartementet vil framskynde innfasingen av de 13 500 kilo tunge «bunker buster»-bombene med tre år.

Det går fram av en forespørsel sendt av USAs viseforsvarsminister Robert Hale tidligere denne måneden. Hale har bedt Kongressen om tillatelse til å flytte 68 millioner dollar over forsvarsbudsjettet, for å sørge for at de første fire superbombene er klare til bruk allerede i juli 2010.

- Det er et umiddelbart operasjonelt behov for å ha kapasitet til å ramme beskyttede mål dypt under bakken i områder der trusselnivået er høyt, skriver Hale i brevet til Kongressen, ifølge nettstedet Bloomberg.

Signaler til Iran
Hastverket med å få de nye bunkerknuserne klare til bruk gjenspeiler den økende uroen for atomtrusselen fra Iran og Nord-Korea, mener enkelte eksperter.

- Det er sannsynlig at Pentagon ønsker å sende signaler til enkelte land, spesielt Iran og Nord-Korea, om at at USA utvikler militære alternativ mot deres atomprogrammer, sier Iran-kjenneren Kenneth Katzman, som jobber i Kongressens researchstab til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge vestlige etterretningskilder som den britiske avisen The Times siterer i dag, er Iran klar til å lage atombombe. Alt som gjenstår er klarsignal fra landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

President Barack Obama har gitt Iran en frist til slutten av september på å komme tilbake til forhandlingsbordet i den pågående atomstriden. Om responsen fra Teheran uteblir, har Washington planer om å få til en bred internasjonal enighet om nye og harde sanksjoner mot Iran.

UNDERJORDISKE MÅL: Dette bildet fra Pentagons Defense Threat Reduction Agency viser test av guidesystemet på bombene som skal nå underjordiske mål.
UNDERJORDISKE MÅL: Dette bildet fra Pentagons Defense Threat Reduction Agency viser test av guidesystemet på bombene som skal nå underjordiske mål. Vis mer

For Nord-Koreas del er det allerede innført nye FN-sanksjoner etter at landet foretok en atomprøvesprengning i mai.

- Må ha det
Den nye bomben, Massive Ordnance Penetrator (MOP), utvikles av Boeing Co. og er forsatt under testing. Den kan bli den største konvensjonelle bomben USA noensinne har laget, og skal inneholde ti ganger så mye eksplosjonskraft som forgjengeren, BLU-109, opplyser Pentagon.

Ifølge en artikkel i Air Force News Service fra desember 2007 skal den nye, seks meter lange bomben kunne nå mål 60 meter under bakken.

De antatte atomanleggene i Iran og Nord-Korea ligger trolig under jorda for å unngå inspeksjoner og overvåkning, og for øke sjansen for å overleve bomeangrep.

- USA må ha konvensjonell militær kapasitet til å knuse disse anleggene dersom de skal framstå som overbevisende overfor Iran og anlegg i andre fiendestater, sier Anthony Cordesman, senioranalytiker ved anerkjente Center for Strategic and International Studies.

ENORME KRATER: Bunkerknuserne etterlater enorme krater i bakken.
ENORME KRATER: Bunkerknuserne etterlater enorme krater i bakken. Vis mer

Det amerikanske flyvåpenet og forsvarsdepartementet har fortsatt ikke tatt stilling til om innfasingen av de nye superbombene skal framskyndes.

BRUKT MOT SADDAM: Et B-2-bombefly returnerer etter å ha flydd over Irak i mars 2003. De såkalte «bunker buster»-bombene ble brukt i begge Irak-krigene. Foto: REUTERS/Cherie A. Thurlby/U.S. Air Force/SCANPIX
BRUKT MOT SADDAM: Et B-2-bombefly returnerer etter å ha flydd over Irak i mars 2003. De såkalte «bunker buster»-bombene ble brukt i begge Irak-krigene. Foto: REUTERS/Cherie A. Thurlby/U.S. Air Force/SCANPIX Vis mer