BLANDER SEMENT:  Her blander svensken sement tilsynelatende uten store problemer. Foto: Politiet i Sverige
BLANDER SEMENT: Her blander svensken sement tilsynelatende uten store problemer. Foto: Politiet i SverigeVis mer

Denne svensken var angivelig lenket til rullestol

Likvel bygger han hus og reiser på ferie. Nå er han tiltalt for millionsvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 47 år gammel svenske er anmeldt for bedrag på mange millioner kroner av politiet i Östergötland.

Han satt angivelig i rullestol og trengte hjelp døgnet rundt. Politiets spaningsbilder viser imidlertid at han bygger hus og reiser på ferie i Egypt uten problemer, skriver Aftonbladet.se.

47-åringen har hatt personlig assistent siden 2005. Han har fortalt at han sitter i rullestol og trenger hjelp for å klare hverdagen etter en ulykke i 2001.

- Han har påstått at han var så dårlig at han ikke engang kunne benytte elektrisk rullestol på grunn av ristingen, men at han må kjøres i en manuell rullestol, sier påtaleansvarlig Eva Kokkonen.

Politiets etterforskning viser noe helt annet. Blant annet bor to av assistentene som skal hjelpe ham over 40 mil unna.

Jobbet i hagen Bevismaterialet mot mannen er omfattende. Det inkluderer videofilmer der han arbeider tilsynelatende uten besvær i hagen sin og bilder av at han blander sement og renoverer hus — stående og uten problemer. 

De siste seks årene har mannen lurt til seg 13,6 millioner kroner i trygd og støtte, ifølge tiltalen mot ham.

- Han er i alle fall i så pass god vigør at han kan ta vare på seg selv og leve et fullverdig liv, mener Eva Kokkonen. 

Tre assistenter, den ene mannens samboer og de to andre hans brødre, tiltales sammen med 47-åringen. De mistenkes også for grovt bedrageri og trygdemisbruk.

Ifølge en legeerklæring fra 2008 har mannen ikke nedsatt funksjonsevne overhode og føler seg fullstendig frisk. Erklæringen ble levert inn i forbindelse med at mannen søkte om førerkort. En annen lege hevder derimot at han er så handikappet at det er risiko for at han vil dø uten assistenthjelp.  Denne legen tiltales også, mistenkt for medvirkning til grov trygdesvindel.

Nekter straffskyld Svensken er registrert i Östergötland, men har bodd halve året i Califorinia i USA og resten på Gotland. Mannen har sittet i fengsel siden starten av juni. Dette klarer han ifølge påtalemakta bra, uten assistanse. - Han klarer det aldeles utmerket og trenger ingen hjelp i fengselet, sier hun.

47-åringen nekte likevel for å ha gjort noe ulovlig. - Ballansen hans har vært påvirket hele tiden, men han har kunnet gå og røre seg i kortere tidsperioder, sier 47-åringens advokat Göran Wålander til TV4 Nyhetene.

PÅ FERIE:  Svensken bodde halve året i California i USA. Politiet har også bilder av ham foran pyramidene i Egypt. Foto: Politiet i Sverige
PÅ FERIE: Svensken bodde halve året i California i USA. Politiet har også bilder av ham foran pyramidene i Egypt. Foto: Politiet i Sverige Vis mer