Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne tanna kan endre evolusjonsteorien

Kan bety at det moderne mennesket slett ikke stammer fra Afrika.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Denne tanna, funnet på en utgravingsplass i Israel i dag, slår beina under teorien om at det moderne mennesket - Homo sapiens - hadde sitt utspring i Afrika for rundt 200 000 år siden. Foto: REUTERS/Baz Ratner
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Denne tanna, funnet på en utgravingsplass i Israel i dag, slår beina under teorien om at det moderne mennesket - Homo sapiens - hadde sitt utspring i Afrika for rundt 200 000 år siden. Foto: REUTERS/Baz Ratner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor Avi Gopher ved Istitutt for arkeologi på universitetet i Tel Aviv holder fram ei forhistorisk tann som ble funnet i dag på et arkeologisk utgravingsområde nær byen Rosh Ha´Ayin i Israel.

De israelske arkeologene sier de kan ha funnet det tidligste beviset hittil på det moderne menneskets eksistens, melder nyhetsbyrået AP.

Tanna skal være så mye som rundt 400 000 år gammel. Fra før er de eldste levningene som er funnet av Homo Sapiens rundt 200 000 år gamle.

Teori for fall Hvis tanna virkelig stammer fra Homo sapiens, får forskerne virkelig noe å tygge på. Gjeldende vitenskapelig teori tilsier nemlig at Homo sapiens hadde sitt utspring i Afrika.

- Dette kan endre bildet vi har av evolusjonen, sier arkeolog Avi Gopher.

Han understreker at mer forskning må til før man kan konkludere med at de 400 000 år gamle menneskelevningene virkelig er fra Homo sapiens.

- Viktig funn Sir Paul Mellars ved Cambridge-universitetet omtaler funnet som «viktig», men sier det er for tidlig å trekke den konklusjonen at tanna stammer fra et moderne menneske.

Mellars mener det er vel så sannsynlig at tanna stammer fra vår eldre slektning - neandertaleren.

MENNESKETANN? Arkeologene tror denne 400 000 år gamle tanna stammer fra det moderne mennesket. Foto: AP/Oded Balilty
MENNESKETANN? Arkeologene tror denne 400 000 år gamle tanna stammer fra det moderne mennesket. Foto: AP/Oded Balilty Vis mer

Ifølge avisa Daily Mail er det nylig også funnet menneskelevninger i Kina og Spania som trekker i tvil teorien om at det moderne mennesket hadde sitt utspring i Afrika. Men dette har ikke latt seg bevise.

Derfor blir det israelske funnet regnet som særlig spennende. Arkeologene har i alt funnet åtte forhistoriske tenner i Qesem-hula nær Rosh Ha´Ayin.

Qesem-hula ble oppdaget i år 2000, og har de siste ti åra vært i fokus for arkeologene.

GRAVER I FORTIDA: Professor Avi Gopher og doktor Ran Barkai fra Institutt for arkeologi ved Tel Aviv-universitetet har gjort et spennende funn i dag. Foto: AP/Oded Balilty
GRAVER I FORTIDA: Professor Avi Gopher og doktor Ran Barkai fra Institutt for arkeologi ved Tel Aviv-universitetet har gjort et spennende funn i dag. Foto: AP/Oded Balilty Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!