Denne tas i bruk 2000 ganger i året på psykiatriske sykehus

Tvangsbruk i psykiatrien øker. I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger.

MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ferskeste tilgjengelige tallene over tvangsbruk i norsk psykiatri er å finne i Helsedirektoratets rapport «Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne 2011».

Dagbladet har omtalt Natalie Eriksen (23) som ble tvangsinnlagt på Sykehuset Østfold Veum som 16-åring. Over en tre måneders periode, lå hun til sammen 203 timer lenket til ei belteseng på psykiatrisk avdeling.

Avisa har også skrevet om «Erik» som lå sammenhengende i 28 døgn i reimer på Veum i mars 2010. Helsetilsynet konkluderte med at sykehuset brøt loven, og kontrollkommisjonen får kritikk for at de ikke varslet myndighetene om den omfattende belteleggingen 37-åringen ble utsatt for.

Mekaniske tvangsmilder Helsedirektoratets rapport viser at mekaniske tvangsmilder, altså belter og reimer, ble tatt i bruk 1990 ganger i 2010 og 1986 ganger i 2011 på psykiatriske avdelinger i Norge. Samtidig understreker direktoratet at rapporteringen om dette «antas å være ufullstendig».

Helsemyndighetene i Norge har som mål at tvangsbruken i psykiatrien skal ned. Men de faktiske tallene viser at tvangsbruken har  økt fra 2009 og stabilisert seg på et høyt niva de siste åra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer