Denne tas i bruk 2000 ganger i året på psykiatriske sykehus

Tvangsbruk i psykiatrien øker. I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger.

MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ferskeste tilgjengelige tallene over tvangsbruk i norsk psykiatri er å finne i Helsedirektoratets rapport «Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne 2011».

Dagbladet har omtalt Natalie Eriksen (23) som ble tvangsinnlagt på Sykehuset Østfold Veum som 16-åring. Over en tre måneders periode, lå hun til sammen 203 timer lenket til ei belteseng på psykiatrisk avdeling.

Avisa har også skrevet om «Erik» som lå sammenhengende i 28 døgn i reimer på Veum i mars 2010. Helsetilsynet konkluderte med at sykehuset brøt loven, og kontrollkommisjonen får kritikk for at de ikke varslet myndighetene om den omfattende belteleggingen 37-åringen ble utsatt for.

Mekaniske tvangsmilder Helsedirektoratets rapport viser at mekaniske tvangsmilder, altså belter og reimer, ble tatt i bruk 1990 ganger i 2010 og 1986 ganger i 2011 på psykiatriske avdelinger i Norge. Samtidig understreker direktoratet at rapporteringen om dette «antas å være ufullstendig».

Helsemyndighetene i Norge har som mål at tvangsbruken i psykiatrien skal ned. Men de faktiske tallene viser at tvangsbruken har  økt fra 2009 og stabilisert seg på et høyt niva de siste åra.

I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger. I 2010 lå tallene på samme nivå. I 2009 ble rundt 5000 personer tvangsinnlagt til sammen 7200 ganger.

- Jeg mener det er for mye bruk av tvang i psykiatrien. Det var helt unødvendig å legge meg i belteseng da jeg var tvangsinnlagt 17-åring på Veum, sier Natalie Eriksen til Dagbladet.

- Stikk i strid Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental helse mener det er uakseptabelt at antallet tvangsinnleggelser har økt parallelt med at myndighetene har vedtatt at bruk av tvang innen psykisk helsevern skal ned.

- Dette er stikk i strid med de politiske målene, og det som er av strategier for å få ned og motvirke tvangsbruken. Her er det krefter som motsetter seg å ta i bruk eller følge politiske signaler, sier han.

- Hva legger du i det?

- Det er store kulturutfordringer i deler av helseforetakene, og en mangel på vilje til å prioritere og lytte til den det gjelder. Dette er noe man ikke finner andre steder i helsevesenet. Her finnes det en kultur som får lov til å leve i litt for stor grad sitt eget liv, uten å la seg påvirke av ny kunnskap, politiske signaler og annen faglighet enn den tradisjonelle.

- Hva tror du er grunnen til at tallet øker?

Motkrefter - Dette er et spørsmål om ressurser og ledelse, samt alternativer til tvangsbruk. Det vi ser er at man lykkes på steder der ledelsen tenker andre veier til hjelp enn tvang, der de tenker samhandling, forebygging og kompetanse, samt dialog med brukerne.

- Motkreftene er for sterke. Helsetilsynet har sine tilsyn i helsevesenet, der de påpeker avvik. Avvik innen psykisk helsevern er avvik som vi ser er vanskeligere å rette opp enn avvik i andre deler av helsevesenet. Der blodbanken er best i klassen er psykisk helsevern verst. Jeg tviler på at det ville vært status quo så lenge dersom denne typen brudd på personlig integritet hadde gjort utslag på en annen pasientgruppe, sier Lydersen.

- Dramatisk Om at det i 2011 ble gjennomført omlag 2000 belteleggelser, sier Lydersen:

- Beltelegging er et dramatisk virkemiddel å bruke mot folk, og alle andre tilnærminger skal benyttes før man går så dramatisk til verks. En serie unnlatelsessynder ligger til grunn for at tallet er så høyt og ikke beveger seg nedover.

- STIKK I STRID MED MÅLENE: Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental helse mener det er uakseptabelt at antallet tvangsinnleggelser har økt parallelt med at myndighetene har vedtatt at bruk av tvang innen psykisk helsevern skal ned. - Dette er stikk i strid med de politiske målene, og det som er av strategier for å få ned og motvirke tvangsbruken. Her er det krefter som motsetter seg å ta i bruk eller følge politiske signaler, sier han.
- STIKK I STRID MED MÅLENE: Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental helse mener det er uakseptabelt at antallet tvangsinnleggelser har økt parallelt med at myndighetene har vedtatt at bruk av tvang innen psykisk helsevern skal ned. - Dette er stikk i strid med de politiske målene, og det som er av strategier for å få ned og motvirke tvangsbruken. Her er det krefter som motsetter seg å ta i bruk eller følge politiske signaler, sier han. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer