Denne tas i bruk 2000 ganger i året på psykiatriske sykehus

Tvangsbruk i psykiatrien øker. I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger.

MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MEKANISKE TVANGSMIDLER: Beltesenga tas ofte i bruk ved psykiatriske sykehus i Norge, viser rapportering til Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ferskeste tilgjengelige tallene over tvangsbruk i norsk psykiatri er å finne i Helsedirektoratets rapport «Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne 2011».

Dagbladet har omtalt Natalie Eriksen (23) som ble tvangsinnlagt på Sykehuset Østfold Veum som 16-åring. Over en tre måneders periode, lå hun til sammen 203 timer lenket til ei belteseng på psykiatrisk avdeling.

Avisa har også skrevet om «Erik» som lå sammenhengende i 28 døgn i reimer på Veum i mars 2010. Helsetilsynet konkluderte med at sykehuset brøt loven, og kontrollkommisjonen får kritikk for at de ikke varslet myndighetene om den omfattende belteleggingen 37-åringen ble utsatt for.

Mekaniske tvangsmilder Helsedirektoratets rapport viser at mekaniske tvangsmilder, altså belter og reimer, ble tatt i bruk 1990 ganger i 2010 og 1986 ganger i 2011 på psykiatriske avdelinger i Norge. Samtidig understreker direktoratet at rapporteringen om dette «antas å være ufullstendig».

Helsemyndighetene i Norge har som mål at tvangsbruken i psykiatrien skal ned. Men de faktiske tallene viser at tvangsbruken har  økt fra 2009 og stabilisert seg på et høyt niva de siste åra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.