Denne tassen kan bli som «Ensomme George»

Siden begynnelsen av 1800-tallet har nesten tusen dyre- og fuglearter dødd ut.

FJELLREV: Fjellreven er rødlistet, og står i fare for å dø ut.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FJELLREV: Fjellreven er rødlistet, og står i fare for å dø ut. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da George ble oppdaget på Galápagosøyene i 1972, trodde zoologer at arten han tilhørte alt var utdødd.

Som en siste utvei ble det gjort paringsforsøk mellom «Ensomme George» og to hunnskilpadder fra en art som lå nærmest beslektet. Forsøket lyktes ikke.

Regnskap Utdøende dyrearter er en stadig trussel mot naturens mangfold. I løpet av åra skilpadda George trasket rundt på de eksotiske Galápagosøyene, har både Norge og verden for øvrig lidt tapet av mange dyrearter. Noen hadde fra naturens side uansett ikke livets rett, noen har industri, miljø- og klimaendringer tatt rotta på.

- Siden år 1800 er 125 arter her til lands klassifisert som utdødd. Blant disse finnes svartrotte. Men ikke geirfuglen. Den var allerede utryddet i Norge før år 1800, sier Snorre Henriksen, som er rådgiver ved Artsdatabanken.

Han forteller at de fleste artene som har dødd ut i Norge, har vært knyttet til kulturmark og andre naturtyper preget av både slått og beite.

- Ofte er det slik at artene dør ut om det blir opphør av den tradisjonelle driften med slått og beite. Også en del arter som hadde tilhold i skogen har død ut.

864 arter Flere arter i Norge er utryddingstruet.

- Fjellrev og fuglen hortulan står på «rødlista» over truede arter. På verdensbasis finnes ikke en komplett oversikt over utdødde arter siste 100 åra, men International Union for Conservation of Nature (IUCN) opererer med at 864 arter har dødd ut globalt de siste 200 år, sier Henriksen.

IUCN opplyser i sine oppslagsverk at 801 arter er globalt utdødd de siste 200 år, men det opereres med at 63 arter er utdødd i den ville naturen, men fortsatt eksisterer i fangenskap.

- Av de 864 er 134 fugler og 79 pattedyr, sier Henriksen.

Tasmansk tiger er blant de mer kjente av alle disse artene.

Generalsekretær i Samarbeidsrådet for økologisk mangfold (Sabima), Christian Steel, forteller at frafallet av arter er et problem både her hjemme og ute i verden.

- Artstap er først og fremst en indikator på at vi mister natur, siden hovedårsaken til at arter dør ut er forringelse eller tap av artenes ulike leveområder i naturen.

Et mangfold av arter er derimot en indikator på en robust natur, og er også i seg selv med på å sikre at naturen forblir robust. En robust og rik natur er noe vi trenger i møte med pågående miljøendringer, som klimaendringer. Vi vet ikke hvilke arter som vil klare seg med varmere, tørrere eller våtere vær.

Kjent tiger Steel sier at en enkelt art kan spille en viktig rolle i et økosystem.

TASMANSK TIGER: Dette bildet viser tasmanske tigre, en rase som døde ut på 1930-tallet. Foto: AFP PHOTO/UNIVERSITY OF MELBOURNE/NTBScanpix
TASMANSK TIGER: Dette bildet viser tasmanske tigre, en rase som døde ut på 1930-tallet. Foto: AFP PHOTO/UNIVERSITY OF MELBOURNE/NTBScanpix Vis mer

- Vi vet for lite om dette samspillet til at vi kan ta sjansen på å miste arter. Blir artene borte, vil ikke lenger våtmarker, skoger og andre naturtyper fungere og gi oss de tjenestene de har gjort tidligere, sier han.

Han forteller at internasjonale eksempler på utdødde dyrearter de siste 100 åra er Bali-tigeren i 1937, Texas red wolf i 1970 og Pink headed duck i 1924.