Denne togbrannen førte til minst 1200 dødsfall

Rundt 50 personer ble drept i togbrannen, men startet langvarig religionskonflikt i India som kostet minst 1200 personer livet. I dag ble elleve dømt til døden og 20 livstid.

STARTET STORKONFLIKT: Denne togbrannen førte til en stor konflikt mellom hinduer og muslimer i Gujarat vest i India. Arkivfoto: AFP/Sebastian D'Souza/Scanpix
STARTET STORKONFLIKT: Denne togbrannen førte til en stor konflikt mellom hinduer og muslimer i Gujarat vest i India. Arkivfoto: AFP/Sebastian D'Souza/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt 94 personer ble først utpekt for konspirasjon og drap etter at et passasjertog ble satt i brann 27. februar 2002 i nærheten av byen Godhra. Mer enn 50 personer, hovedsaklig hinduer, ble drept i brannen.

Togbrannen satte sinnene i kok og førte til langvarige sammenstøt mellom hinduer og muslimer i Gujarat-staten vest i India, noe som til slutt resulterte i at mer enn 1200 personer ble drept.

Flere personer brant inne da hinduaktivister som hevn etter togbrannen satte fyr på hoteller, boliger, butikker og biler tilhørende muslimer.

Dømt til døden En domstol i India fant i forrige uke 31 av de 94 tiltalte skyldig i togbrannen, og i dag ble straffeutmålingen kjent. 11 personer er dømt til døden, mens de 20 andre er dømt til livstid i fengsel, melder Times of India.

- De hadde en aktiv rolle i konspirasjonen og i å sette toget i brann, sier aktor J.M. Panchal.

Hendelsen er fremdeles blant de mest betente temaene i India i dag. De drepte om bord på toget var hovedsaklig kvinner, barn og eldre som var på pilgrimstur på vei fra den hellige byen Ayodhya.

Det har blitt plassert ut ekstra politistyrker i Gujarat-staten for å forhindre opprør, men det har ikke kommet meldinger om det ennå, melder nyhetsbyrået AFP.

Majoriteten drepte var muslimer I den religiøse konflikten som oppsto etterpå var majoriteten av de drepte muslimer, og flere hellige bygg som moskeer, templer og kirker ble satt i brann.

BRANT LEVENDE: Mange av de drepte i uroen i India i 2002 ble brent levende av rasende hinduer. Foto: EPA/Scanpix
BRANT LEVENDE: Mange av de drepte i uroen i India i 2002 ble brent levende av rasende hinduer. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Antallet drepte er uklart, men det offisielle tallet er 1044, 790 muslimer og 254 hinduer. Men ifølge uoffisielle anslag ble totalt 2000 drept, med en stor majoritet muslimer. Da de savnede ble erklært døde sju år etter de blodige sammenstøtene, gikk det totale dødsanslaget opp til 1267.

Den prominente hindu-politikeren Narendra Modi, som er en viktig skikkelse i nasjonalistpartiet BJP både i Gujurat og en framtidig kandidat for statsministervervet, har blitt beskyldt for å ikke ha gjort nok for å stoppe demonstrantene, oppfordre dem til å fortsette og ikke ha sendt inn politifolk for å spre partene da sammenstøtene skjedde.

Modi har nektet for beskyldningene, men påtalemyndigheten mener det ikke finnes bevis til å ta ut noe tiltale. Modi har likevel fått kritikk for hans håndtering av konflikten.

DØMT TIL DØDEN: 11 personer er dømt til døden, mens de 20 andre er dømt til livstid i fengsel etter togbrannen i 2002. Foto: AFP/Sebastian D'Souza/Scanpix
DØMT TIL DØDEN: 11 personer er dømt til døden, mens de 20 andre er dømt til livstid i fengsel etter togbrannen i 2002. Foto: AFP/Sebastian D'Souza/Scanpix Vis mer