Denne traktoren har stoppet Washington

Hva skal til for å stoppe en moderne amerikansk storby? Svaret er verken anthrax eller terror. Én traktor holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington er en av verdens aller mektigste byer. Her ligger den amerikanske kongressen og Det hvite hus, og det er fra Washington president George W. Bush holdt de fleste av talene sine om mulighetene for krig og fred.

Men i USAs hovedstad hersker det ikke fred for tida. Dét har en enslig, men sint tobakksbonde sørget for, forteller nyhetsbyrået AP.

Vil selge mer tobakk

Dwight Watson (50) kommer fra North-Carolina. På mandag kjørte Watson traktoren sin i en dam i nærheten av Washingtons mange monumenter. Den foretaksomme bonden er forbannet over utviklingen på tobakksmarkedet og mener at myndighetene tvinger ham til å legge ned gården. Han hevdet at han hadde eksplosiver i traktoren etter å ha parkert den delvis ned i dammen.

Siden mandag har han klart å holde bevæpnet politi på avstand og stoppet den tette trafikken som vanligvis passerer forbi dammen der traktoren står. Flere gater er sperret av, bussene må kjøre nye veier og bilene står i trafikkork flere kilometer unna dammen.

Sjokkerte innbyggere

Nå lurer folk som jobber eller bor i Washington på hvordan politiet skal klare å være forberedt på et biologisk eller kjemisk angrep mot hovedstaden når de ikke kan hamle opp med én hissig bonde.

- Man må bare tenke på noe annet, eller så blir man gal, sier bilisten Catherine Randazzo hoderystende.

- Det er begrenset hva man kan gjøre, legger hun til.

Bondens aksjon kommer på et dårlig tidspunkt. Nervene i Washington er allerede frynsete i påvente av krig og fordi frykten er stor for nye terrorangrep mot sivile.

John Roellke (43) bruker vanligvis et kvarter på å komme seg til jobb med kollektivtrafikken. Nå har jobbreisen utviklet seg til en prøvelse på én time og 45 minutter.

- Det er vanskelig å finne ut hva som er det beste alternativet i denne situasjonen. Folk er redde for å ta t-banen. Hvis de kjører bil, blir de stående i kork. Det beste må være å jobbe hjemmefra.

Støtter politiet

Phil Anderson, som jobber med internasjonal sikkerhet, mener at politiet har taklet situasjonen bra.

- Dette er nedbrytende. Men det er ingen bedre måte å beskytte offentligheten på enn å skape en sikker sone og å anta at det finnes eksplosiver i traktoren. De ønsker å løse dette fredelig, men spørsmålet er hvor lenge man lar dette fortsette, sier han.

Ifølge AP er det ikke første gang at amerikanske innbyggere går amok i området. I 1996 truet demonstranten Norman Mayer (66) med å sprenge Washingtonmonumentet i lufta. Alle bygninger i nærheten ble evakuert og gatene ble sperret. Deretter begynte Mayer å kjøre mot sentrum mens han truet med å være en levende bombe. Til slutt ble han drept av politiet. I etterkant viste det seg at Mayer ikke hadde noen bombe i bilen sin.

Eksperter advarer om at situasjonen kommer til å gjenta seg.

- Washington er et sted der folk kommer for å demonstrere fredelig. I tillegg kommer det noen som vil gjøre ulovlige ting.

Men ekspertene beroliger ikke dem som jobber og bor i området. De lurer fremdeles på hva som kommer til å skje hvis Washington blir angrepet eller hvis det oppstår en katastrofesituasjon. DeAnn Kenney sier det mange tenker:

- Vi kommer til å bli stående fast i sentrum og ikke komme oss ut raskt nok.

SPRENGSTOFF:</B> Politiet vokter på traktoren, som står midt i en dam. Ingen vet om Watson virkelig har sprengstoff i traktoren.
SPERRET:</B> Et stort område rundt dammen er sperret av for all trafikk.
SINT:</B> På bildet kan Dwight Watson skimtes med megafon. Watson er rasende fordi han mener at det er blitt umulig å være tobakksbonde i USA. Derfor har han kjørt traktoren sin til Washington for å aksjonere.