TWITTER-SVAR: Da Donald Trump fyrte av en tweet om Comey og lekkasjer til pressen, svarte Comey med å gjøre nettopp det; lekke til pressen. Det forklarte Comey da han forklarte seg for Senatets etterretningskomité torsdag. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpix
TWITTER-SVAR: Da Donald Trump fyrte av en tweet om Comey og lekkasjer til pressen, svarte Comey med å gjøre nettopp det; lekke til pressen. Det forklarte Comey da han forklarte seg for Senatets etterretningskomité torsdag. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpixVis mer

Denne tweeten gjorde at Comey lekket notat fra Trump-møte til pressen

Den sparkede FBI-direktøren ville presse fram utnevnelse av spesialetterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «James Comey bør håpe at det ikke er noen «opptak» av våre samtaler før han starter å lekke til pressen».

Dette tvitret Donald Trump 12. mai i år og det var den direkte årsaken til at den da sparkede FBI-sjefen, James Comey, bestemte seg for å lekke et notat fra ett av hans møter med Donald Trump til New York Times.

- Presidenten tvitret dette på en fredag. Natt til mandag våknet jeg opp midt på natta og det gikk opp for meg at det var viktig å få min versjon av dette ut til offentligheten, sa Comey under høringen i Senatets etterretningskomité torsdag.

Vennehjelp

Comey fikk en venn, jusprofessor Dan Richman, til å hjelpe ham med å lekke notatet til New York Times.

Notatet er ett av ni notater. Ett notat for hvert møte eller samtale Comey hadde med Trump. Der skrev Comey om innholdet og omstendighetene for møtet eller samtalen.

De to hadde tre samtaler ansikt til ansikt og seks samtaler over telefonen.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Målet med lekkasjen var å få utnevnt en spesialetterforsker for Russland-saken. Og lekkasjen var tilsynelatende svært vellykket, ettersom Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker kun dager etter artikkelen i New York Times.

Ifølge Comey hadde han aldri funnet det nødvendig å gjøre skriftlige nedtegnelser av sine samtaler med tidligere presidenter, som for eksempel Barack Obama, men at «omstendighetene, innholdet i samtalene og personen (Trump)», fikk ham til å gjøre det nå.

- Jeg var urolig for om han kunne komme til å lyve om innholdet i samtalene, og jeg visste at det kunne komme en dag hvor jeg trengte dokumentasjon på hva som skjedde - for å beskytte meg selv og FBI.

Ville ha lojalitet

Møtet det omtalte notatet stammer fra fant sted i Det hvite hus 14. februar i år. På det tidspunktet etterforsket FBI, som de fremdeles gjør, Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget og Trump-leirens russiske bindinger.

Under møtet forstod Comey det sånn at Trump ville at FBI skulle avslutte etterforskningen mot Michael Flynn, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, som ble sparket dagen før fordi han forklarte seg uriktig om sine samtaler med Russlands ambasasdør til USA, Sergej Kisljak.

Under høringen i Senatet ble Comey spurt om han «ble beordret til å 'la etterforsknignen passere'».

- Nei, men jeg tolket det som et direktiv. Det var presidenten og meg, alene, og jeg tolket det som om det var noe han ville (at Comey skulle stanse Flynn-etterforskningen).

Måtte avlyse date

I tillegg til februarmøtet mellom de to ble det under høringen brukt en del tid på et møte som fant sted 27. januar. Også det i Det hvite hus.

Comey forklarte at han ble ringt opp av Trump personlig, og invitert til en middag. Det er en ganske uvanlig forespørsel fra en president.

Comey sa ja, men fortalte under høringen at han angret på det i ettertid.

- Jeg la på og måtte ringe kona for å avlyse en date med henne. Jeg skulle egentlig tatt henne med ut den kvelden, fortalte Comey.

- Det er jo en av tidenes beste unnskyldninger for å avlyse en date, sa senator Angus King til latter fra salen, hvorpå Comey repliserte:

- Jeg elsker å tilbringe tid med min kone, så i etterpåklokskapens lys skulle jeg ønske jeg hadde vært der den kvelden.

Den erkjennelsen kan nok også bygge på opplevelsen Comey hadde under middagen med Trump. Samtalene under middagen «bekymret» Comey, og gjorde ham «utilpass».

Trump skal nemlig ha bedt Comey om hans «lojalitet».

- Du vil alltid få ærlighet fra meg, skal Comey ha sagt.

- Det er det jeg vil ha, ærlig lojalitet, sa Trump.

- Ulovlige lekkasjer

Donald Trump selv har forholdt seg relativt rolig i kjølvannet av Comeys høring i Senatet. Torsdag anklaget Trumps advokat, Marc Kasowitz, Comey for å stå bak det han omtaler som ulovlige lekkasjer.

Kasowitz hevder også at Comeys lekkasjer ikke kan ha kommet som en reaksjon på Trumps tweet.

«Selv om Comey i sitt vitnemål sa at han lakk notatet som et svar på en tweet, så viser offentlig tilgjengelige opplysninger at New York Times siterte fra notatene dagen før den omtalte tweeten», hevdet Kasowitz i en skriftlig uttalelse.

Det tilbakevises av New York Times-journalist, Julie Davis.

«Kasowitz tar feil når det gjelder New York Times' artikler om Comey-notatene. Vi siterte aldri fra notatene før Trumps 12. mai-tweet om overvåkning. Den første artikkelen der vi gjorde det, ble publisert 16. mai».

Trump personlig har kun kommentert Comey-høringen på Twitter, der han fredag skrev:

«På tross av mange falske påstander og løgner, total og komplett oppreisning... og WOW, Comey lekker».