- Denne typen tiltak gjør oss mer sårbare for ondsinnede angrep

NVE advarer om nye trusler mot strømnettet.

NYE TRUSLER: Selv om vassdrags- og energidirektør Per Sanderud (t.h.) og seniorrådgiver Frank Skapalen i NVE ønsker nye IT-løsninger i energibransjen velkommen, påpeker de at dette også medfører nye farer for strømforsyningen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NYE TRUSLER: Selv om vassdrags- og energidirektør Per Sanderud (t.h.) og seniorrådgiver Frank Skapalen i NVE ønsker nye IT-løsninger i energibransjen velkommen, påpeker de at dette også medfører nye farer for strømforsyningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vårt utgangspunkt er at et samfunn som vårt ikke tåler at strømmen blir borte over lenger tid. Men samtidig gir vi ingen garantier. Dette er et krevende område, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til Dagbladet.

I en kronikk i dagens avis setter han fokus på hvordan økende bruk av IT-systemer kan gjøre strømforsyningen mer utsatt for dataangrep.

«Omfanget av informasjonsteknologi knyttet til strømleveransene blir større og antallet punkter som kan rammes av et ondsinnet angrep blir flere. Selv om vi ikke kjenner til noen forsøk på å angripe kontrollsystem som har truet energiforsyningen her i landet skal vi ikke være naive å tro at vi ikke vil oppleve slike forsøk i framtida,» skriver Sanderud.

«Smarte målere» I 2019 skal en ny type strømmålere være på plass i alle norske hjem, såkalte AMS-målere. Disse er ment å gi mange fordeler, blant annet skal forbrukerne hele tida få oppdatert informasjon om strømprisene, som varierer mye både i forhold til årstid og tid på døgnet.

Dette kan også føre til en mer fornuftig strømbruk, håper Sanderud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer