Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne typen tiltak gjør oss mer sårbare for ondsinnede angrep

NVE advarer om nye trusler mot strømnettet.

NYE TRUSLER: Selv om vassdrags- og energidirektør Per Sanderud (t.h.) og seniorrådgiver Frank Skapalen i NVE ønsker nye IT-løsninger i energibransjen velkommen, påpeker de at dette også medfører nye farer for strømforsyningen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NYE TRUSLER: Selv om vassdrags- og energidirektør Per Sanderud (t.h.) og seniorrådgiver Frank Skapalen i NVE ønsker nye IT-løsninger i energibransjen velkommen, påpeker de at dette også medfører nye farer for strømforsyningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vårt utgangspunkt er at et samfunn som vårt ikke tåler at strømmen blir borte over lenger tid. Men samtidig gir vi ingen garantier. Dette er et krevende område, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til Dagbladet.

I en kronikk i dagens avis setter han fokus på hvordan økende bruk av IT-systemer kan gjøre strømforsyningen mer utsatt for dataangrep.

«Omfanget av informasjonsteknologi knyttet til strømleveransene blir større og antallet punkter som kan rammes av et ondsinnet angrep blir flere. Selv om vi ikke kjenner til noen forsøk på å angripe kontrollsystem som har truet energiforsyningen her i landet skal vi ikke være naive å tro at vi ikke vil oppleve slike forsøk i framtida,» skriver Sanderud.

«Smarte målere» I 2019 skal en ny type strømmålere være på plass i alle norske hjem, såkalte AMS-målere. Disse er ment å gi mange fordeler, blant annet skal forbrukerne hele tida få oppdatert informasjon om strømprisene, som varierer mye både i forhold til årstid og tid på døgnet.

Dette kan også føre til en mer fornuftig strømbruk, håper Sanderud.

- Men denne typen tiltak gjør også at vi blir mer sårbare for ondsinnede angrep. Vi ønsker jo ikke at det norske strømnettet skal være et lavterskeltilbud for den type aktivitet, sier Sanderud, som samtidig understreker at IT-utviklingen er ønsket, blant annet på grunn av hensyn til effektivitet.

NY TEKNOLOGI: I 2019 skal såkalte smarte strømmålere være på plass i alle norske hjem. Disse skal gi forbrukerne flere fordeler, men denne type tiltak øker også sårbarheten for hackerangrep. Illustrasjon: NVE
NY TEKNOLOGI: I 2019 skal såkalte smarte strømmålere være på plass i alle norske hjem. Disse skal gi forbrukerne flere fordeler, men denne type tiltak øker også sårbarheten for hackerangrep. Illustrasjon: NVE Vis mer

Nettopp det at hackere skal få tilgang denne type instrumenter i tusenvis av hjem, er noe av det som bekymrer John Matherly, skaperen av søkemotoren Shodan.

Kritisk - Hvis du skader en, er det ingen som vil bry seg. Men hvis du kan skade 100 000 av disse, blir det et nasjonalt problem, sier Matherly til Dagbladet.

- For enkelte kan det øke motivasjonen at det kan være mulig å ramme et stort antall samtidig, supplerer den britiske sikkerhetseksperten Eireann Leverett.

Matherly kaller problematikken «criticality of numbers».

- Dette var utgangspunktet med AMS-målerne: Hvis du hacket nok målere, kunne du få en kritisk situasjon i strømnettet, for plutselig var X-antall megawatt borte fra husene. Dette er også grunnen til at vi ønsker god sikkerhet i disse målerne, sier seniorrådgiver Frank Skapalen i seksjon for beredskap ved NVE.

Styres via nett Per Sanderud påpeker imidlertid at de smarte strømmålerne bare er ett eksempel.

I forbindelse med artikkelserien «Null CTRL» har Dagbladet funnet over 2500 styringssystemer i Norge koblet til Internett med lite eller ingen beskyttelse.

SÅRBARE: Energisektoren blir stadig mer basert på IT-løsninger. Her har NVE skissert ulike sårbarheter i energiforsyningen. Illustrasjon: NVE
SÅRBARE: Energisektoren blir stadig mer basert på IT-løsninger. Her har NVE skissert ulike sårbarheter i energiforsyningen. Illustrasjon: NVE Vis mer

Denne type systemer har NVE vært svært opptatt av når de utformet nye sikkerhetsregler for energibransjen.

- Vi var med å åpne Engebrets Foss nå, et nytt elvekraftverk og et fantastisk fint miljøprosjekt, men der er det ingen. Alt fjernstyres fra et helt annet sted gjennom styringssystemer, påpeker Sanderud.

Kan ødelegge Flere eksperter mener infrastruktur så vital som det strømforsyning er, bør være fullstendig avsondret fra Internett. NVE er ikke enig:

- Vi snur det heller litt på hodet og sier at det skal være mulig å drive disse kraftstasjonene selv om IT-systemene er nede. Det er et sentralt krav, sier Sanderud.

Selskapene har krav om å analysere det verste som kan skje med sine systemer.

- Det absolutt verste er jo hvis noen trenger seg inn i et styringssystem og klarer å ødelegge anlegg, men et slikt målrettet angrep er veldig vanskelig. Det er mange barrierer som må forseres for å få tilgang. Du må faktisk ha inngående kjennskap til hvert enkelt system for å komme deg inn i dem, sier seniorrådgiver Frank Skapalen.

MOTIVASJON: Den britiske sikkerhetseksperten Eireann Leverett påpeker at såkalte smarte strømmålere øker faren for hacker-angrep. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
MOTIVASJON: Den britiske sikkerhetseksperten Eireann Leverett påpeker at såkalte smarte strømmålere øker faren for hacker-angrep. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer