KOMMER PÅ TORSDAG:  Torsdag 31. mars blir selvangivelsen tilgjengelig på nett og sendes ut i posten. Da kan du sjekke hvordan du ligger an så langt - og gjøre viktige endringer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMER PÅ TORSDAG: Torsdag 31. mars blir selvangivelsen tilgjengelig på nett og sendes ut i posten. Da kan du sjekke hvordan du ligger an så langt - og gjøre viktige endringer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Denne uka kommer selvangivelsen: Her er postene du må passe på

Torsdag kan du endelig sjekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På torsdag kommer selvangivelsen og jakten på fradragene kan starte. For setter du av litt tid til å gå gjennom selvangivelsen, kan du tross alt spare titusener.

I år er det ikke veldig store endringer i regelverket, men det er likevel noen viktige poster å tenke på.

- Neste år blir det veldig mange endringer, fordi vi blant annet får den nye trinnskatten. Det som det er viktig at folk er oppmerksomme på i år, er at renta har blitt mye lavere, så flere vil nok få en baksmell, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet. 

- Den lave renta kan gi deg en baksmell, understreker hun.

Renteendringene Forbrukerøkonomen tror flere kan få seg en overraskelse her, selv om en lav rente ikke er noe nytt.

- Flere kan få seg en overraskelse fordi de ikke får like mange renteutgifter som fradrag som de har vært vant til. At renta nesten har gått ned et prosentpoeng, kan bety mange tusen kroner, som igjen betyr at du ikke får like mye i fradrag. Og da kan du få en baksmell, sier Sandmæl.

Hvis du har byttet bank i år for å få lavere rente, kan det også være penger å hente. Du kan nemlig føre opp utgiftene for å bytte bank og refinansiering av lån, som for eksempel takstmann eller verdivurdering og tinglysning, og få fradrag for det.

- Et minimum for alle bør være å gå inn og sjekke fradragsveilederen. Har du en veldig enkel økonomi er det ikke så mange poster å se på, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til Dagbladet.

2,5 millioner fikk igjen Skatteetaten får inn over 50 millioner opplysninger som sammenstilles til de ferdigutfylte selvangivelsene. Resten må du stå for selv, og det innen 30. april.

- Det er ikke de helt store endringene i år, men det er likevel lurt å sjekke. Det er ikke det at Skatteetaten gjør så mye feil, men det er ikke alt de vet om deg. Om du har fått lenger reisevei i år, for eksempel, eller har fått barn i barnehagen. Det kan ha skjedd endringer som kan påvirke skatten din, sier Picard i Storebrand.

Det har skjedd flere regelendringer for 2015, som at pensjon fra Danmark vil være forhåndsutfylt i selvangivelsen nå, eller at folk på Svalbard kan få levere selvangivelsen sin elektronisk. Eller at maksfradraget for gaver til frivillige organisasjoner økes fra 16 800 til 20 000 kroner.

- Det er ikke de helt store endringene i år, men endringer i fradrag for gaver kan være litt relevant etter et år hvor folk kanskje har gitt litt ekstra til flyktninghjelp. Det er det mulig å få fradrag for, sier Picard.


Økt grense for reisefradrag Det er også nye regler for reisefradrag, et fradrag som 400 000 av norske skattebetalere benytter seg av, ifølge regjeringa.

- Det er færre som har rett på det i år, fordi beløpsgrensa er høyere, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Arne Larsen i Skatteetaten til Dagbladet.

Du kan få avdrag på skatten for reisene til og fra jobb, enten du kjører selv, har firmabil, tar buss eller sitter på med noen. Men det må koste en viss sum for at du skal få avdrag for det.

ANBEFALER Å SJEKKE:  Kristina Picard i Storebrand sier du må tenke gjennom om det har skjedd endringer i livet ditt det siste året. I tillegg er det viktig å sjekke om det har kommet noen nye regler, som kan gi nye avdrag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANBEFALER Å SJEKKE: Kristina Picard i Storebrand sier du må tenke gjennom om det har skjedd endringer i livet ditt det siste året. I tillegg er det viktig å sjekke om det har kommet noen nye regler, som kan gi nye avdrag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

 I 2016 er bunnfradraget økt til 22 000 kroner, som betyr at du må ha reiseutgifter på over 22 000. Men selvangivelsen som kommer nå, er for 2015. Og da er det 16 000 som gjelder, opp fra 15 000 i 2014.

Det er også en øvrig grense på 75 000 kilometer, og det største fradraget du kan få, er på 76 500 kroner. Det er jo noen tusenlapper.

2,5 fikk igjen på skatten I fjor var det 2,5 millioner skattebetalere som fikk igjen til sammen 27 milliarder kroner, eller rundt 10 800 kroner hver. Men samtidig måtte 530 000 måtte betale restskatt på til sammen 7,4 milliarder kroner.

- Det viktigste når selvangivelsen kommer er at du starter med en gang. Jo fortere du fyller ut fradragsveilederen jo bedre, for jo lettere er det å få hjelp. Hvis ikke må du stå i kø med alle de andre når fristen nærmer seg. Særlig de unge sjekker aldri, sier Sandmæl.

For endringer med uførereformen og i likningsverdi på bolig, se faktaboksen.