ER DET ET SKJELL, ER DET EN ORM? Nei, det er en krepsedyr-variant. Andeskjellene ble funnet i Råde i Østfold dagen før nyttårsaften i fjor. Foto: Jan Ingar Båtvik
ER DET ET SKJELL, ER DET EN ORM? Nei, det er en krepsedyr-variant. Andeskjellene ble funnet i Råde i Østfold dagen før nyttårsaften i fjor. Foto: Jan Ingar BåtvikVis mer

Denne underlige skapningen forvilla seg til Østfold

Krepsdyret klarer ikke formere seg i kaldt vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne underlige skapningen dukket opp på Oven i Råde i Østfold like før vi kunne feire overgangen til 2014 i fjor.

Lille nyttårsaften ble biolog Jan Ingar Båtvik ved Høyskolen i Østfold gjort oppmerksom på vesenene som lå sammenslynget på en trosse på stranda. Funnet havnet i avisa Fredriksstad Blad.

- Det er andeskjell. Jeg har aldri sett dem før, sier biologen.

På tuppen av «stilken» er det et fem centimeter bredt skjell. Stilken kan bli opp mot 80 centimeter. Gjengen som ble funnet i Råde var et sted mellom 25 og 30 centimeter lange.

- De fester seg på tauverk og trosser. Mens de er i larvestadiet blir de med Golfstrømmen nordover. De er til og med observert på Svalbard, sier Båtvik til Dagbladet.

Problemet deres, sier biologen, er at de ikke klarer å formere seg under så kalde forhold som norske farvann tilbyr. De trives best i sørlige strøk. Båtvik forklarer at de er hermafroditter (tvekjønnet), men de befrukter ikke seg selv.

- Man skulle kanskje tro det er et skjell eller en orm eller noe, men andeskjellet er faktisk et krepsdyr. Det viser hvor underlige krepsdyrene kan være, sier han.

Fredriksstad Blad skriver at andeskjellet betegnes som en delikatesse i Spania og Portugal. Båtvik forteller at det er kanskje hvilken egenskap disse skapningene har å bidra med her på jorda også.

- Selv lever de av plankton og de bidrar jo også i naturen med å filtrere havet, sier Båtvik.

RARE GREIER: Skjellene er ansett som en delikatesse i Spania og Portugal. Der trives de også best. Foto: Jan Ingar Båtvik
RARE GREIER: Skjellene er ansett som en delikatesse i Spania og Portugal. Der trives de også best. Foto: Jan Ingar Båtvik Vis mer