- VIKTIG: En vaksine som beskytter mot den vanligste formen for smittsom hjernehinnebetennelse, er godkjent for bruk i Europa. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
- VIKTIG: En vaksine som beskytter mot den vanligste formen for smittsom hjernehinnebetennelse, er godkjent for bruk i Europa. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB ScanpixVis mer

- Denne vaksinen er et enormt gjennombrudd

Ny vaksine mot hjernehinnebetennelse godkjent i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vaksine som beskytter mot den vanligste formen for smittsom hjernehinnebetennelse, er godkjent for bruk i Europa.

Legemiddelverket i Norge skal nå vurdere om den skal godkjennes også her i landet.

Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier de er kjent med den nye vaksinen. Når den eventuelt er godkjent for bruk, vil instituttet vurdere om den skal anbefales.

Bexsero, som vaksinen heter, er den første som gir beskyttelse mot hjernehinnebetennelse som skyldes meningokokk B-bakterien, den vanligste formen for hjernehinnebetennelse. Ifølge Nøkleby er det imidlertid lite meningokokk B-bakterier i omløp i Norge.

Tirsdag ble vaksinen fra legemiddelselskapet Novartis godkjent av EU-kommisjonen. Ifølge ekspertene er den nye vaksinen effektiv mot 73 prosent av alle variasjonene av meningokokk B-bakterien.

Steve Dayman, grunnlegger av den veldedige organisasjonen Meningitis UK og en som selv mistet sønnen til sykdommen, hyller dette som en av de største gjennombruddene på lenge.

- Denne nyheten er en av de største skrittene [i kampen mot sykdommen] som jeg har hørt på lenge, sier han til telegraph.co.uk.

- Denne banebrytende vaksinen er den viktigste utviklingen siden jeg mistet sønnen min for 30 år siden, sier han.

Novartis vil nå forsøke å få nasjonale myndigheter til å godkjenne vaksinen som en del av landenes rutinemessige vaksinasjonsprogrammer.

Særlig barn og unge er utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. En av ti som blir smittet av sykdommen, dør, mens en firedel av alle som overlever, får livslange plager som hjerneskader.

Hittil har det bare eksistert vaksiner mot meningokokker av typen A og C.

(NTB/Dagbladet)